Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Säga upp andrahandshyresgäst i förtid?

Hej, jag har förstahandskontrakt på en lägenhet och vill hyra ut den i andrahand under en period, men undrar om jag har rätt att säga upp avtalet tidigare än vad vi skrivit i kontraktet?

Rådgivarens svar

2020-02-13

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation. Jag tolkar din fråga som att du undrar om du kan säga upp din andrahandshyresgäst tidigare än avtalat.

Säga upp andrahandshyresgäst
Hyresavtal regleras i jordabalkens 12:e kapitel, även kallat hyreslagen. Den är tillämplig även på (laglig) andrahandsuthyrning av hyresrätter. Vid hyresavtal på bestämd tid är huvudregeln att avtalet upphör att gälla vid avtalstidens slut, såvida inget annat har avtalats (se 3 § st. 2 hyreslagen). Är hyresförhållandet längre än 9 månader måste det dock alltid sägas upp för att upphöra, då gäller en uppsägningstid på tre månader (se 4 § st. 2 hyreslagen). Bor andrahandshyresgästen i lägenheten i mer än 2 år har den ett så kallat besittningsskydd (se 45 § p. 1 hyreslagen), vilket innebär att andrahandshyresgästen kan ha rätt att få hyresavtalet förlängt.

Utgångspunkten är alltså att både förstahandshyresgästen och andrahandshyresgästen är bundna under hela avtalstiden. Endast i undantagsfall har förstahandshyresgästen rätt att säga upp avtalet med andrahandshyresgästen i förtid. Det gäller situationer där hyresgästen på grund av avtalsbrott har förverkat sin hyresrätt, exempelvis om hyresgästen inte betalar hyran i tid, överlåter hyresrätten i ”tredje hand” eller vanvårdar lägenheten (se 42 § hyreslagen).

Sammanfattning och rådgivning
Sammanfattningsvis så kommer du inte ha rätt att säga upp andrahandshyresgästen tidigare än det bestämda datumet i kontraktet om inte denne begår något av de avtalsbrott som räknas upp i lagen. Om du istället väljer att skriva avtalet på obestämd tid gäller en vanlig uppsägningstid på 3 månader (se 4 § st. 1 hyreslagen). Dessa regler gäller såklart endast om du har ett godkännande från hyresvärden eller hyresnämnden att hyra ut i andra hand.

Vill du ha hjälp med att upprätta ett hyresavtal råder jag dig att kontakta Familjens Jurist. Juristerna kan hjälpa dig att få med alla relevanta villkor och se till att allting går rätt till. De erbjuder hjälp med att skriva ett hyresavtal via telefon till ett fast pris eller genom ett personligt möte på något av Familjens Jurist kontor.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden