Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Renovering & rotavdrag vid arv

Hej! Har plötsligt ärvt en bostadsrätt, en etta i Vasastan. Jag är ensam dödsboägare. Kan jag få göra rotavdrag o reparera lite innan jag säljer? Jag kan inte flytta in där själv. Jag bor i hyresrätt.

Rådgivarens svar

2020-07-26

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Enligt förutsättningarna i din fråga föreligger inget hinder mot att du renoverar bostadsrätten och i samband med detta utnyttjar rotavdraget. Det du bör tänka på är att inledningsvis se till att bostadsrätten skrivs över på dig och inte kvarstår i dödsboets ägo. Detta gör du genom att ansöka om medlemsskap i bostadsrättsföreningen och du bifogar då en vidimerad kopia av bouppteckningen i din ansökan. Bouppteckningen intygar att du såsom ensam delägare i dödsboet har rätt att överta bostadsrätten. 

Du bör även vara medveten om att du inträder i dödsboets skatterättsliga ställning i samband med att du i framtiden säljer bostadsrätten, innebärande att man vid beräkningen av vinstskatten utgår från anskaffningsvärdet när den avlidne förvärvade bostadsrätten. 

Sammanfattningsvis föreligger inget hinder mot att du renoverar den ärvda bostadsrätten samt utnyttjar rotavdraget innan du säljer denna. Om du vill läsa mer om villkoren för rotavdrag kan du läsa mer om detta på Skatteverkets hemsida

Om du är i behov av ytterligare hjälp i arvsfrågor eller angående bostadsjuridik hjälper våra duktiga jurister på Familjens Jurist gärna till.

Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga! Har du andra funderingar så är du varmt välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden