Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Reavinstskatt vid försäljning av fastighet som förvärvats genom arv

    Sitter på en fastighet som ärvdes efter bodelning. Hur beräknar jag ingångsvärdet vid en ev försäljning. Vid delningen löste jag ut två bröder efter en mäklarvärdering men i deklarationen uppskattades produktionskostnaden, huset byggdes 1977.

    Rådgivarens svar

    2019-02-03

    Hej, stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.

    Vid en försäljning av en fastighet ska en ev. kapitalvinstskatt betalas enligt inkomstskattelagen. Skatten räknar man ut genom att ta försäljningspriset minus priset för vad den du ärvde villan av har betalat minus utgifter för att förbättra fastigheten och utgifterna för försäljning. Summan som du räknat fram utgör vinsten och ska skattas för med 22/30 delar. 

    Eftersom du har ärvt fastigheten gäller kontinuitetsprincipen och du inträder då i den tidigare ägarens skattemässiga situation vad gäller anskaffningsutgift samt förbättringsutgifter. Det innebär att den summan du har betalat för att lösa ut de andra arvingarna inte räknas med för det belopp som ska vinstbeskattas för. Att du betalat för att ta över fastigheten kommer därmed inte att räknas till anskaffningsvärdet. Utan vid en försäljning är det anskaffningsvärdet som personen som du ärvde fastigheten av hade som kommer att utgöra anskaffningsutgiften. 

    När man bygger en fastighet själv, vilket jag antar att den tidigare ägaren har gjort, består anskaffningsvärdet av kostnaden för tomten och utgifterna för materialet. I ditt fall innebär det att det är denna kostnad som kommer utgöra anskaffningsvärdet. 

    Hoppas du har fått svar på din fråga, annars är du välkommen att ställa en ny. 

    Vänligen, 

    Elna 

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden