Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Rätten till bostad förmedlad via bostadskö vid separation

Hej,
En vän har varit tillsammans med sin kille i ca ca 4-5 år och de har bott tillsammans i tre år. Nu har de gjort slut och de har kvar en lägenhet tillsammans som de hyr ut i 2a hand, hyresgästernas kontrakt löper till slutet av året. Vännen har blivit sjukt och varit sjukskriven på 100% sedan ett år tillbaka. Hon har en sjukförsäkring.
De fick lägenheten via vännens poäng i bostadskö, på ca 6 år, och killen har en bra ekonomi. För att få behålla lägenheten måste killen skriva under på att han fortfarande jobbar. Han vägrar göra detta och det går inte att komma i kontakt med honom, hon har försökt att ringa flertal gånger.
Nu riskerar de att bli av med lägenheten och min vän förlorar alla sina poäng i bostadskö. Min vän vill inte riskera att bli av med sina poäng och vill helst behålla lägenheten för att snarast möjligt byta den mot en annan lägenhet för att ”behålla sin plats i systemet”. 
Finns det något som min vän kan göra för att få behålla sina poäng i bostadskön?

Rådgivarens svar

2020-04-27

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! 

Det finns inget enhetligt system för att söka bostad i Sverige, vilket betyder att fastighetsägare och bostadsföretag har stor frihet att själva avgöra vilka villkor som ska gälla för hyreskontrakt och förmedling av lediga bostäder. Uthyrningsvillkoren kan skilja sig åt mellan olika bostadsbolag, även vad gäller kommunala bostadsförmedlingar. Däremot måste bostadsbolaget förhålla sig till jordabalkens bestämmelser om bostadsuthyrning (den s.k. hyreslagen, se 12 kap. jordabalken) vad gäller uppsägningstid, hyra m.m.

Med anledning härav är det svårt att ge dig ett bestämt svar på din fråga, och det finns ingen lag som reglerar din väns rättigheter i just detta avseende. Jag rekommenderar dig därför att be din vän kontakta det företag eller den kommun som är ansvarig för förmedlingen av bostaden och diskutera saken med dem. 

Jag hoppas att du känner att du i vart fall fått lite vägledning kring din fråga! Vid ytterligare frågor i ärendet hänvisar jag till Familjens Jurist, som kan hjälpa er med frågor om bostadsjuridik. Ni kan boka in en tid med en jurist HÄR

Bästa hälsningar,

Jessica Khönig
Jurist

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden