Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Rätten att häva köpet av en bostad

    Hej,

    Vi har signat förhandsavtal med mäklare/föreningen om ett radhus men 1 mån innan inflyttning drog bank tillbaka lånelöftet efter de granskade föreningen. De hävdar att föreningen har för höga lån och är ny så osäkert men problemet är att vi har signerat förstahandavtal. Vi har betalat in 0 kr och inflyttning är sista januari. Men då vi inte fått lån vill vi avbryta köpet. Är det möjligt och på basis att banken nekade oss lån pga föreningen?

    Vad kan det bli för skadestånd?

    Rådgivarens svar

    2020-02-01

    Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan går jag först igenom vad som gäller om du som köpare vill häva köpet av radhuset. Sedan sammanfattar jag och tipsar dig hur du kan gå vidare i ditt ärende.

    Häva köpet av radhuset

    Huruvida du som köpare har rätt att häva köpet av radhuset, beror på var i affären du befinner dig. Innan köpeavtalet har undertecknats har du rätt att dra dig ur köpet. Är köpekontraktet däremot undertecknat av köparen och säljaren, är det bindande och ska därmed gälla. Om du inte går med på det kan säljaren begära skadestånd för ekonomiska skador. Det gäller exempelvis kostnader för mäklare, städning, förlorad arbetsinkomst och mellanskillnaden om säljaren skulle tvingas sälja radhuset billigare. Undantaget är om det finns villkor med i avtalet, exempelvis att avtalet är giltigt endast om du som köpare beviljas bolån. I så fall har du möjlighet att avbryta köpet utan att behöva betala något.

    Sammanfattning och rådgivning

    I och med att ni har undertecknat avtalet är det bindande. Det innebär att avtalet ska gälla, om det inte finns villkor som fastställer att ni får avbryta köpet på grund av att banken nekade er lånet.

    Mitt tips är att försöka komma överens om en lösning med säljaren. Börja därför med att kontakta mäklaren för att se om säljaren kan gå med på att avbryta köpet. Har du tur kan det finnas någon annan som är intresserad av att köpa radhuset.

    Hoppas att du fått svar på din fråga! Är du intresserad av ytterligare juridisk rådgivning har du möjlighet att få det av våra jurister på Familjens Jurist. Du kan läsa mer om vad de kan hjälpa dig med vad gäller fastighetsrätt.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden