Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Problem vid samäganderätt av stuga

Jag och mitt syskon har ärvt en stuga, vi äger hälften var. Stugan är inte färdigbyggd.
Jag vill bygga klart stugan men mitt syskon har inte pengar, samt att hen vägrar prata med mig. Hen svarar ej på meddelanden eller samtal.
Kan jag på något vis tvinga hen att sälja sin del av stugan till mig, dvs att jag köper ut hen?
Eftersom hon inte har några pengar kommer stugan blir stående ofärdig.
Undrar även om det, rent juridiskt, är korrekt att hen ignorerar mig när jag vill prata om fastigheter vi samäger? Eller är hen tvungen att diskutera de saker som involverar fastigheten?

Rådgivarens svar

2018-07-23

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Du kan inte tvinga ditt syskon att sälja sin andel till dig. Det du kan göra är att tvinga fram en försäljning av hela fastigheten genom åberopande av 6 § samäganderättslagen. En försäljning sker i sådant fall på offentlig auktion efter ansökan hos tingsrätten. En sådan rätt tillkommer alla samägare om inte annat har avtalats. Att sälja hela fastigheten är däremot kanske inte önskvärt för dig.

Det finns ingen generell plikt att höra av sig eller svara för en samägare av egendom. När det råder kommunikationsproblem kan en god man förordnas för egendomen, 3 §. Den gode mannen kan vidta åtgärder i förvaltningssyfte, t ex rusta upp fastigheten om det är nödvändigt. Uppdraget kostar däremot och det kommer ju även att kosta dig med betalningar av diverse upprustningar. Det är ju förstås en nackdel.

Att vara samägare till en fastighet när samägarna är oense eller inte ö h t kan kommunicera är inte så optimalt. Det kan i sådant fall vara mest fördelaktigt att påtvinga försäljning på offentlig auktion.

Om det nu visar sig att syskonet skulle svara kan du försöka övertala denne att ni skriver ett samäganderättsavtal er emellan så att framtida frågor kring samägandet är reglerat i avtal. Familjens jurist kan hjälpa er upprätta ett sådant. Boka tid kan ni göra här.

Jag hoppas att detta var till någon hjälp!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden