Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Placera snö på annans mark

Hej!

Fråga om snöröjning:

- har kommunen rätt att placera snö på min fastighet?

Rådgivarens svar

2018-04-17

Hej, tack för din fråga!

Som fastighetsägare, ägare över delar av jord/mark, har du full äganderätt och får mer eller mindre råda som du vill över din fastighet.

Utgångspunkten och svaret på din fråga, utan någon större bedömning, är nej - kommunen får inte ploga snö och lämna det på din fastighet. Du har full äganderätt över din fastighet.

(Kommunen kan dock ställa krav och lokala riktlinjer för fastighetsägare och deras ansvar över snöröjning.)

Äganderätten kan dock begränsas på olika sätt. Genom exempelvis, uthyrning, expropriation eller servitut.

Jag bedömer att detta inte är fallet då du troligen hade varit medveten om det, men ifall det är så att det föreligger servitut på fastigheten, dvs. att din äganderätt begränsas genom servitut, så har kommunen rätt att nyttja din fastighet och därmed även ploga och lämna snö. Om det är fallet rekommenderar jag att du ställer en ny fråga med mer detaljer kring situationen och ägandeskapet av fastigheten för att få ett tydligare juridiskt råd, om du anser att kommunen har agerat fel.

Min rekommendation är i första hand att du kontaktar kommunen och söker en förklaring. Dock kan man kanske ha överseende med kommunen ifall att de av säkerhetsskäl varit tvungna att lämna snön på din fastighet istället för att transportera det en längre sträcka i tuffa väderperioder.

Mvh
Asal Gohari

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden