Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Påverkas min äganderätt av bostadsrätten av att jag folkbokför mig på en annan adress?

Hej!
Vid gemensamt ägande av en bostadsrätt, kommer det påverkas av att jag folkbokför mig på en annan adress inför skillsmässan?

Rådgivarens svar

2021-01-22

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för rättsläget och vad som gäller i ditt fall.

När vi talar om frågor som rör folkbokföring och fastställande av bosättning rör vi oss inom folkbokföringslagens tillämpningsområde. Folkbokföringen är den grundläggande registreringen av befolkningen i Sverige och här registreras uppgifter såsom personnummer, adress, civilstånd och medborgarskap. Om du vill ändra din folkbokföringsadress är det till Skatteverket du ska göra din anmälan om det. Anmälan ska ske inom en vecka från det att du har flyttat (25 § folkbokföringslagen). En del rättigheter och skyldigheter är beroende av var du är folkbokförd någonstans, äganderätten av en bostadsrätt är dock inte en av dem. Äganderätten regleras av den överlåtelsehandling (t ex köpeavtal eller gåvobrev) som du har skrivit under. Du ska dock också vara medlem i bostadsrättsföreningen som ska godkänna ditt medlemskap. Ibland kan bostadsrättsföreningar ha egna regler som t ex innebär att man måste bo i bostadsrätten för att få inneha den och vara medlem i föreningen. Jag rekommenderar därför att du kollar upp hur reglerna ser ut i just din bostadsrättsförening.

Jag hoppas att det var svar på din fråga. Om du undrar över något annat är du välkommen att höra av sig till oss på Fråga Juristen igen!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden