Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Påverkar skulder rätten till bostadsbidrag?

Hej.
Jag frågar för vår dotters räkning. Hon är ensamstående med ett barn 11 år bor hyresrätt 75 kvm hyra 6300:-. Har haft ett AB som gjort konkurs med en kapitalförlust på 375 tusen. Har jobb med lön 295 tusen per år. Hur påverkar kapitalförlusten rätten till bostadsbidrag undrar oroliga föräldrar.

Rådgivarens svar

2019-03-26

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen. Nedan kommer en redogörelse gällande frågan.

Bostadsbidrag syftar till att ge ekonomisk hjälpa för bostadskostnader till familjer med barn. När man ansöker om bostadsbidrag hos Försäkringskassan ska vissa uppgifter anges för att Försäkringskassan ska kunna avgöra om man har rätt till bostadsbidrag och i sådant fall hur mycket. Utöver informationen om bostaden (storleken och kostnaden) och hur många barn man har så ska framför allt uppgifter om inkomster lämnas. Det är dessa uppgifter som påverkar om hon har rätt till bostadsbidrag och i sådant fall hur mycket. Med andra ord så ska inte uppgifter om skulder eller liknade lämnas vilket betyder att skulden inte kommer påverka hennes rätt till bostadsbidraget. Ni kan på försäkringskassans hemsida själva beräkna hur mycket hon kan få (här).

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din frågan. Om du skulle behöva vidare juridisk rådgivning är du välkommen att boka tid med våra jurister på Familjens Jurist.

Vänliga hälsningar,

Elma

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden