Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Pantsättning av föräldrars fastighet

    Vi kommer ta ett lån på mina föräldrars fastighet (för pantsättning) för att bygga en sommarstuga på en mark som vi äger. Vi har gjort en värdering av deras fastighet och allt är klart med banken men de rekommenderade att ta kontakt med en jurist för att se om och isåfall vad för kontrakt som är lämpligt/behövs? Varken jag eller min fru (vi är gifta) har några syskon.

    Rådgivarens svar

    2019-05-17

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

    Pantsättning

    Vad bra att banken rekommenderade er att ta kontakt med en jurist. Det är inte ovanligt att man tänker att det inte behövs, särskilt i en sådan här situation där alla känner alla (och det dessutom är dina föräldrar som ställer upp för dig). När det gäller pantsättning av hus så rör det sig dock ofta om stora summor pengar (vilket jag gissar är fallet även för er) och då är det alltid bra att vara på den säkra sidan och kontakta en jurist. Det kanske känns onödigt nu, men man vet aldrig vad som händer i framtiden och om det skulle uppstå oenighet mellan dig och dina föräldrar eller liknande, så är det bra att ha det skrivet svart på vitt vad som gäller. Det finns inget lagkrav på att man måste upprätta ett avtal er emellan, men det är som sagt varmt rekommenderat.

    Avtal är dock inte något som vi på Fråga Juristen kan hjälpa er med. Vi arbetar med juridisk rådgivning, och framför allt inledande sådan. För avtalsskrivning hänvisar vi till juristerna på Familjens Jurist. De ser till att avtalet utformas så att det passar er situation. Ni hittar mer information om våra tjänster och hur ni kommer i kontakt med en jurist om ni följer den här länken.

    Lycka till med fastighetsköpet!

    Med vänlig hälsning,
    Helmer

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden