Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Pantbrev i fastighet

Hej, jag äger en fastighet med ett fritidshus. Fastigheten är belånad och det finns pantbrev. Jag vill riva fritidshuset och bygga ett nytt hus. Banken hävdar att jag i detta fall måste lösa lånen då dom anser att det är fritidshuset som är säkerhet. Jag anser att ett pantprev är en intäckning i fastigheten "minfastighet 1:13" och att lånet inte skall behöva lösas in i förtid. Att fastigheten under en viss tid saknar ett färdigställt hus borde inte påverka lånet. Till saken hör att tomten är det som är värdefullt i detta fall och är marknadsmässigt värd mer än nyvarande lån.
Måste lånen lösas?

Rådgivarens svar

2018-03-26

Hej och tack för din fråga!

Det stämmer som du säger att pantbreven är en inteckning i fastigheten som sådan. Pantbreven kan alltså ge säkerhet åt en bank för ett lån, och säkerheten gäller då fastigheten i sin helhet, oavsett om det finns tillbehör till fastigheten eller inte (22 kap. JB). Däremot behöver inte en bank acceptera pantbrev i en fastighet när banken inte tycker att de är värda tillräckligt mycket, kanske i avsaknad av byggnad eller liknande.

I ditt fall ser troligen banken byggnaden som en betydande del av värdet i pantbrevet. Den vill därav inte endast förlita sig på värdet av fastigheten som säkerhet eftersom att byggnaden försvinner. Troligen finns det därför villkor kring detta i ert låneavtal. Jag antar att det är dessa villkor som banken hänvisar till när de menar att du måste lösa lånen. Kontrollera era villkor och om det inte finns något sådant villkor har du ingen anledning att lösa lånet.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!
Vänligen,

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden