Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Övertagande och överlåtelse av bostad

    Hej.
    Jag förstår processen med att köpa ut sin ex ur bostaden. Jag undrar vas mäklarens avgift står på? Hur mycket pengar dras för det?
    Tack

    Rådgivarens svar

    2020-02-29

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

    Inledning 
    Jag förstår din situation som så att du nyligen separerat från din partner och nu ska ta över er gemensamma bostad. Du undrar över mäklaravgiften i denna överlåtelse.

    Bodelning
    Det framgår inte av din fråga ifall du och ditt ex var gifta eller sambo. Det kan finnas anledning att utreda om ni egentligen ska/kan göra en bodelning där du övertar bostaden. D.v.s. att du köper ut ditt ex genom en bodelning. 

    Köp
    Om det är så att bodelning inte aktualiseras och du ska på vanliga grunder köpa ut henne behöver nödvändigtvis inte en mäklare inblandas. Är ni båda överens om att du ska köpa ut henne och till vilket pris så kan Familjens Jurist hjälpa er med det avtal ni behöver för att du ska få hela ägandet. Ni behöver inte anlita en mäklare och betala för det. 

    Avslutande kommentarer
    Är ni överens behöver ni nödvändigtvis inte anlita någon mäklare. Ni behöver då endast ett korrekt avtal som överför ägandet på dig. Familjens Jurist skulle kunna hjälpa er med ett sådant avtal. Ni kan då samtidigt utreda om det egentligen är en bodelning ni behöver göra. Du kan läsa mer om Familjens Jurist hjälp här.

    Mvh,

    Fru Justicia
    Fru Justicia är vår digitala rådgivare som besvarar juridiska frågor.
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden