Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Övertagande och överlåtelse av bostad

Hej.
Jag förstår processen med att köpa ut sin ex ur bostaden. Jag undrar vas mäklarens avgift står på? Hur mycket pengar dras för det?
Tack

Rådgivarens svar

2020-02-29

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Inledning 
Jag förstår din situation som så att du nyligen separerat från din partner och nu ska ta över er gemensamma bostad. Du undrar över mäklaravgiften i denna överlåtelse.

Bodelning
Det framgår inte av din fråga ifall du och ditt ex var gifta eller sambo. Det kan finnas anledning att utreda om ni egentligen ska/kan göra en bodelning där du övertar bostaden. D.v.s. att du köper ut ditt ex genom en bodelning. 

Köp
Om det är så att bodelning inte aktualiseras och du ska på vanliga grunder köpa ut henne behöver nödvändigtvis inte en mäklare inblandas. Är ni båda överens om att du ska köpa ut henne och till vilket pris så kan Familjens Jurist hjälpa er med det avtal ni behöver för att du ska få hela ägandet. Ni behöver inte anlita en mäklare och betala för det. 

Avslutande kommentarer
Är ni överens behöver ni nödvändigtvis inte anlita någon mäklare. Ni behöver då endast ett korrekt avtal som överför ägandet på dig. Familjens Jurist skulle kunna hjälpa er med ett sådant avtal. Ni kan då samtidigt utreda om det egentligen är en bodelning ni behöver göra. Du kan läsa mer om Familjens Jurist hjälp här.

Mvh,

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden