Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Överta hyreskontrakt trots kreditanmärkningar

Hej.
Jag och min ex make har kommit överens i en bodelning att han kommer att sätta över vår hyresrätt på mig då jag inte kan få en första hands lägenhet pga skulder i kronofogden. En advokat till Fastighetsbolag, vår hyresvärd, säger att de ändå kan neka mig lägenheten och göra en kreditkoll på mig. Stänmer detta? Hur kan vi annars lösa det så att jag kan få stå på kontraktet?
Tack för hjälpen!

Rådgivarens svar

2017-08-29

Hej! 

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din frågeställning. Jag ska redogöra för vad som gäller i ditt fall och hoppas du får svar på dina funderingar.

Bäst behov av bostaden
Vid en bodelning bestäms vem som har rätt att överta den gemensamma bostaden och bohaget. Den som bäst behöver bostaden har rätt att överta denna enligt 11 kap. 8 § äktenskapsbalken. Det finns en rad olika faktorer som påverkar bedömningen av vem som anses ha störst behov av bostaden och det är här möjligt att beakta makens möjlighet att skaffa en ny bostad. Utifrån din ekonomiska situation är chanserna goda att du ska tilldelas bostaden, vilket ni även verkar vara överens om.

Överlåta hyresrätt
Har en hyresrätt som huvudsakligen använts som gemensam bostad för en hyresgäst och dennes make, tillagts makan genom bodelning får makan träda i hyresgästens ställe. Ett medgivande från hyresvärden fordras alltså inte och någon prövning av hyresgästen ska inte ske, se 12 kap. 33 § jordabalken.

Vidare ska en kreditupplysning om privatpersoner inte lämnas ut om det inte finns ett legitimt behov, se 9 § kreditupplysningslagen

Sammanfattning
Sammanfattningsvis innebär det att när du erhåller hyresrätten genom bodelning inträder du i din exmakes ställning och någon prövning av dig som hyresgäst ska inte ske. Behöver du någon ytterligare hjälp i ärendet är du varmt välkommen att boka en tid med någon av våra jurister på ett kontor nära dig, det kan du göra här. Lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden