Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Överlåtelse fastighet - blandat fång

Jag skall ge som gåva en fastighet till min första son värd ca 1950000kr. Ingångsvärde 1200000 kr. Taxeringsvärde 1150000 kr. Avgår 55000 mäklararvode samt reavinst 165000 kr. verklig gåva 1730000 kr.
Min andra sonen får kontanter 1400000 kr. Skillnad i gåvovärde 330000 kr .
Kan son nr ett betala 165000 kr till min andra son utan att det räknas som blandat fång.

Rådgivarens svar

2017-11-20

Hej och tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Jag skulle säga att en betalning från son nummer 1 till son nummer 2 i den här situationen inte skulle anses utgöra ersättning för fastigheten, utan som en separat gåva mellan sönerna. Även om man skulle anse att betalningen utgör ersättning och det således rör sig om ett blandat fång så kommer överlåtelsen inte att räknas som ett köp utan som en gåva när skatten räknas ut. Det följer av huvudsaklighetsprincipen som innebär att en fastighetsöverlåtelse ses som en gåva inkomstskatterättsligt om ersättningen understiger överlåtelseårets taxeringsvärde eller överlåtelseårets marknadsvärde, om det är lägre än marknadsvärdet. I det här fallet är ersättningen 165 000, långt under taxeringsvärdet på 1 150 000 och överlåtelsen utgör därför en gåva i inkomstskatterättslig bemärkning. Det sker ingen kapitalvinstbeskattning när fastigheten överlåtits genom gåva.  

Jag hoppas att du känner att du fått svar på din fråga, har du fler funderingar är det bara att återkomma så ska vi göra vårt bästa för att besvara dem.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden