Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Överlåtelse av hyresrätt till barn

Min dotter är 36 år och har ingen lägenhet. Hon har arbete. Nu får hon hyra min lägenhet men är inte skriven där då jag har bostadstillägg. Om jag hyr en lägenhet till mig i en annan stad och även skriver mig där,hur blir det med lägenheten dottern hyr? Får jag ha den kvar om jag skriver mig på annan adress? Kan min dotter som står i bostadskön få behålla min lägenhet om jag flyttar?

Rådgivarens svar

2018-04-23

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Reglerna som besvarar frågan hittar du i jordabalken (JB).

Överlåtelse av hyresrätt

Huvudregeln är att en hyresgäst inte får överlåta hyresrätten utan hyresvärdens samtycke (JB 12:32 st 1). Om du skulle överlåta den till din dotter utan hyresvärdens samtycke kan det leda till att hyresavtalet upphör i förtid (se JB 12:42 st 1 p 3). Du kan alltså bli av med hyresrätten. 

Det finns dock vissa undantag. Enligt 12:34 JB kan hyresgästen i vissa fall överlåta hyresrätten till exempelvis ett barn. För att ett överlåtande ska vara okej ska personerna ha sambott i hyresrätten tidigare. Samboendet ska ha pågått under en längre tid, men det finns inga specifika regler om hur länge ni ska ha sambott. Det är upp till dig att bevisa att du och din dotter har sambott. En sista förutsättning för en giltig överlåtelse är att hyresnämnden godkänner överlåtelsen. Hyresnämnden ska lämna sådant tillstånd om hyresvärden skäligen kan nöja sig med förändringen, vilket i princip innebär att den som ska ta över lägenheten ska kunna klara av att betala hyran.

Sammanfattning och råd

Så som jag förstår din fråga verkar det inte som att du och din dotter har sammanbott i lägenheten. I sådant fall kan det vara svårt att få till en giltig överlåtelse. Men om ni faktiskt har sammanbott är era chanser betydligt bättre.

I sådant fall skulle jag I första hand jag råda dig till att kontakta hyresvärden och be om dennes samtycke till en överlåtelse till din dotter. Om hyresvärden skulle motsätta sig en överlåtelse råder jag dig att skicka in en ansökan till hyresnämnden.

Kom ihåg att du måste kunna bevisa att du och din dotter har sammanbott för att överlåtelsen ska godkännas.

Jag hoppas att mitt svar har gett dig lite klarhet i situationen. Om du undrar över något i svaret får du gärna använda kommentarsfunktionen. Undrar du över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden