Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Överlåtelse av fastighet

    Hej! Jag bor i en sommarbostad på Gotland som står skriven på mig (vad heter myndigheten?). Huset betalades av min snälla son och vi skrev en revers - att han skulle ha alla pengar vid försäljning. Nu önskar vi båda att äganderätten tillfaller honom. Vart vänder jag mig?
     

    Rådgivarens svar

    2020-07-12

    Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

    Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och råd anpassade till din situation. Utifrån förutsättningarna i din fråga förstår jag det som att det är din son som har betalat för huset, men att du är regisrerad som lagfaren ägare till hela fastigheten hos Lantmäteriet.

    Gåvobrev
    För att ändra ägandet rekommenderar jag dig att upprätta ett gåvobrev avseende fastigheten, genom vilket du överlåter fastigheten till din son. Det ni bör fundera på är då om gåvan ska vara förenad med några villkor, t.ex. om din son ska ersätta dig för gåvan eller om gåvan ska vara förenad med ett nyttjanderättsförbehåll - vilket innebär att gåvan ges under förutsättning att du får fortsätta använda/bo i fastigheten.

    För att undvika framtida missförstånd eller konflikter bör ni även förtydliga vad eventuell nyttjanderätt ska innebära i praktiken och vilka rättigheter respektive skyldigheter du och din son ska ha. Ni kan då specificera vem som ska stå för löpande kostnader såsom uppvärmning, fastighetsavgift, försäkring samt sedvanliga reparationer, underhåll och liknande.

    Efter att gåvobrevet undertecknats måste även din son ansöka om lagfart hos Lantmäteriet, och gåvobrevet bifogas då för att bestyrka hans rätt att skrivas in som lagfaren ägare.

    Rekommendation
    Jag rekommenderar er att upprätta ett gåvobrev avseende huset. Gåvan beskattas endast om den är förenad med ett vederlag (dvs. om din son ska ersätta dig för gåvan) som överstiger 85% av föregående års taxeringsvärde,  

    Det kan vara svårt att upprätta ett juridiskt hållbart gåvobrev på egen hand. Du kan läsa mer om gåvobrev HÄR. Om ni är i behov av hjälp med upprättandet kan du boka en tid med en av våra duktiga jurister på Familjens här.

    Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga! Har du andra funderingar så är du varmt välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden