Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Överlåtelse av bostadsrätt

    Jag och min syster har fått en bostadsrätt av vår mor som gåva, 50% var. Direkt efter detta kommer jag och min syster överens om att min syster köper ut mig så att bostadsrätten blir hennes. Vad ska jag betala min syster och hur fungerar det med skatter? Jag antar att det i min kommande deklaration kommer att finnas med att jag fått 50% av en bostadsrätt och gjort en försäljning med vinst. Hur betalas då vinstskatten? Ska jag göra det som tidigare exempel genom avdrag av lösensumma till min syster eller vid deklaration?
    Lägenheten köptes in för 1.7Mkr, väderas till 2.35Mkr. Vad ska jag betala min syster när köper min andel och dras vinstskatt av direkt från lösensumman eller vid min kommande deklaration?

    Rådgivarens svar

    2019-05-12

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

    Jag förstår er situation på så vis att du och din syster har fått en bostadsrätt av er mor i gåva utan något vederlag. Du och din syster har nu kommit överens om att din syster ska köpa ut dig från bostadsrätten. Du undrar då över vad din syster ska betala för dina 50 %, om du ska betala henne något och hur det blir med skatten för din del.

    Ska er överlåtelse var på marknadsmässiga grunder, utan något gåvoinslag, ska din syster köpa din andel för 50 % av marknadsvärdet, d.v.s. 1 175 000 kr. Du behöver inte betala din syster något i överlåtelse och du ska inte dra av skatten från köpeskillingen till din syster.

    Vad gäller skatten så tog du och din syster över er mors skatteposition för bostadsrätten när ni fick den i gåva. Ni har därmed ett anskaffningsvärde före era respektive andelar på 850 000 kr.

    På nästa års deklaration kommer det framgå att du sålt din andel i bostaden och skatten räknas då ut. När din vinst ska beräknas har du rätt att beakta eventuella förbättringsutgifter, kostnader för eventuella uttag av pantbrev och fiktivt mäklararvode.

    Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga annars är du välkommen att ställa en ny eller vända dig till någon av våra jurister här på Familjens jurist.

    Mvh,
    Asal

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden