Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Överlåtelse av bostadsrätt genom gåva

hej.
Jag äger en bostadsrätt i HSB tillsammans med mina 2 barn. Jag ärvde lägenheten efter min mor. Barnen har fått sina andelar genom gåva från mig. Nu tänkte vi ordna så att sonen blir ägare av hela lägenheten genom gåva eller överlåtelse.
Vad är bäst att göra ?

Rådgivarens svar

2018-05-15

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Din fråga handlar om överlåtelse av bostadsrätt genom gåva. Reglerna om detta finns i bostadsrättslagen

Gåvobrev för överlåtelse av bostadsrätt
Av 6 kap 4 § bostadsrättslagen framgår hur ett avtal om överlåtelse av en bostadsrätt ska upprättas. Paragrafen tillämpas vid överlåtelser genom både köp, byte och gåva. Gåvobrevet ska innehålla:

  • Gåvogivare och mottagare
  • Lägenhetsnumret
  • Hur stor andel som ges i gåva
  • Undertecknande av alla parter samt datum för undertecknande

Ni bör alltså upprätta varsitt gåvobrev för era respektive andelar som ni vill ge i gåva till din son. Om din son, gåvomottagaren, inte är medlem i bostadsrättsföreningen kommer han behöva ansöka om medlemskap.
 

Jag hoppas du fick svar på din fråga. Om du önskar ytterligare hjälp eller rådgivning är du varmt välkommen att boka tid med en av våra duktiga jurister på Familjens Jurist. Det kan du göra här. Vi har jurister som är specialiserade på just bostadsrättsjuridik.

Lycka till!
Vänliga hälsningar,

Hanna

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden