Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Överlåtelse av andel i fastighet

Hej
Min fru är delägare i en jordbruksfastighet och vill överlåta sin andel till den andra delägaren som är hennes syster.
Hur gör man?

Rådgivarens svar

2018-01-29

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din frågeställning!

Regler om fastigheter återfinns i jordabalken (JB), se lagen här.

Det din fru bör göra är att helt enkelt upprätta en överlåtelsehandling som uppfyller de formkrav som föreskrivs i 4 kap. 1 § JB. Om en sådan överlåtelsehandling inte upprättas blir överlåtelsen inte giltig och din frus syster kan inte få lagfart för hela fastigheten. Handligen måste uppfylla följande krav.

1. Den ska vara skriftlig
2. Den ska vara underskriven av köpare och säljare.
3. Den ska innehålla uppgift om köpeskilling (om sådan ska ges)
4. Den ska innehålla en förklaring att fastigheten (med specificering vilken fastighet som avses) överlåts på köparen (i ert fall en förklaring om andelsöverlåtelse).

Det går självklart att upprätta ett giltigt dokument själv, men om man vill vara säker på att allt går rätt till kan det vara bra att göra det via en juristbyrå. Om ni känner att ni har behov av hjälp från en jurist så kan ni boka tid för upprättande via denna länk.
Vänliga hälsningar,

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden