Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Överlåta halva huset i gåva till sin maka

Hej! Jag äger vårt hus eftersom jag hade köpt det och bodde i det innan jag och min fru träffades. Om jag nu vill överlåta exempelvis halva mitt hus till min fru som gåva, hur gör man då med lånen på huset?

Rådgivarens svar

2018-10-09

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

En gåva innebär vanligtvis att ingen ersättning utges från gåvotagaren, i det fall man vill ge bort en del av en fastighet (huset) så ska ersättningen understiga fastighetens taxeringsvärde för att betraktas som en gåva. Som jag förstår det så vill du ge din hustru halva huset i gåva utan någon form av ersättning, därmed skulle detta betraktas som en gåva och inte behöva skattas för. Enligt svensk lag är gåvor skattefria. Om tanken är att din hustru ska ta över en del av lånet så kan detta betraktas som en form av ersättning och din hustru kan komma att behöva betala stämpelskatt för sitt förvärv av huset.

För att huset ska kunna ges i form av en gåva så behöver ni upprätta ett gåvobrev som uppfyller formkraven för en överlåtelse av en fastighet. Gåvobrevet ska vara skriftligt och innehålla uppgifter om fastigheten, köpeskillingen och en överlåtelseförklaring. Köpeskillingen bli noll kronor eftersom delen av huset ska ges som en gåva, sedan ska ni båda underteckna gåvobrevet, se formkraven här. För att din hustru ska registreras som ägare så behöver hon ansöka om lagfart inom 3 månader efter överlåtelsen dvs. dagen då gåvobrevet upprättades.

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp så är du varmt välkommen att kontakta en av våra familjejurister här.

Vänliga hälsningar,

Alba 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden