Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Överlåta halva huset i gåva till sin maka

    Hej! Jag äger vårt hus eftersom jag hade köpt det och bodde i det innan jag och min fru träffades. Om jag nu vill överlåta exempelvis halva mitt hus till min fru som gåva, hur gör man då med lånen på huset?

    Rådgivarens svar

    2018-10-09

    Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

    En gåva innebär vanligtvis att ingen ersättning utges från gåvotagaren, i det fall man vill ge bort en del av en fastighet (huset) så ska ersättningen understiga fastighetens taxeringsvärde för att betraktas som en gåva. Som jag förstår det så vill du ge din hustru halva huset i gåva utan någon form av ersättning, därmed skulle detta betraktas som en gåva och inte behöva skattas för. Enligt svensk lag är gåvor skattefria. Om tanken är att din hustru ska ta över en del av lånet så kan detta betraktas som en form av ersättning och din hustru kan komma att behöva betala stämpelskatt för sitt förvärv av huset.

    För att huset ska kunna ges i form av en gåva så behöver ni upprätta ett gåvobrev som uppfyller formkraven för en överlåtelse av en fastighet. Gåvobrevet ska vara skriftligt och innehålla uppgifter om fastigheten, köpeskillingen och en överlåtelseförklaring. Köpeskillingen bli noll kronor eftersom delen av huset ska ges som en gåva, sedan ska ni båda underteckna gåvobrevet, se formkraven här. För att din hustru ska registreras som ägare så behöver hon ansöka om lagfart inom 3 månader efter överlåtelsen dvs. dagen då gåvobrevet upprättades.

    Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp så är du varmt välkommen att kontakta en av våra familjejurister här.

    Vänliga hälsningar,

    Alba 

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden