Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Otillåten bosättning

Hej,

Har ett sommarhus som är mitt sedan 2007. 2016 flyttade dåvarande pojkvän in och skrev sig på adressen (själv är jag skriven i min lägenhet i Sthlm). 13/3 i år bröt jag med honom och bad han flytta ut innan 31/5, vilken han godtog skriftligen via Messenger. Han vägrar nu flytta ut och skyller på olika omständigheter och flyttar fram sitt utflyttningsdatum hela tiden. Han säger att han har rätt att bo kvar till 1/7, 3 månader från 13/3  + innevarande månad ut. Vad gäller? Hur får jag ut honom? Kan jag klippa el, bredband och vatten? Han betalar ingenting.

Rådgivarens svar

2019-06-11

Hej, stort tack för att du vänt dig till Fråga Juristen med din fråga!

Svaret på din fråga är beroende på om du och din före detta pojkvän kan anses ha ett hyresavtal. Jag utgår från att ni inte har varit sambor.  

Allmänt om hyresavtal
Ett hyresavtal behöver inte vara skriftligt, utan det kan vara muntligt (se Jordabalken 12:2). Vad som dock är ett krav är att det utgår ersättning (se Jordabalken 12:1). Baserat på din fråga utgår inte någon ersättning. Detta betyder att ni inte har något hyresavtal och således att ni inte har några skyldigheter gentemot varandra. Att din före detta pojkvän är skriven på ditt sommarhus är inte relevant.

Klippa el, bredband och vatten
Eftersom det inte finns något hyresavtal har du inte några skyldigheter gentemot din före detta. Det går alltså att stänga av elen, bredbandet och vattnet utan att det strider mot något avtal.

Polisen och särskild handräckning
Det du beskriver ovan är en olovlig bosättning. Du har således två alternativ. Antingen kan du kontakta polisen eller Kronofogdemyndigheten. När det gäller vilket alternativ som passar dig bäst kan du läsa om det HÄR. 

När det gäller att kontakta polisen kontaktas de på tel. numret 114 14 för icke akuta ärenden. När det gäller Kronofogdemyndigheten kan du ansöka om särskild handräckning. 

Särskild handräckning är en förenklad processform vars syfte är att sökanden på ett snabbt, enkelt och billigt sätt (jämfört med process i tingsrätt) tex kan få betalt för sin fordran eller få annat anspråk verkställt. Information om hur du går till väga om du vill ansöka om särskild handräckning kan du hitta HÄR

Sammanfattning
Dina alternativ för att få din före detta att flytta från ditt sommarhus är att antingen kontakta polisen eller ansöka om särskild handräckning hos Kronofogdemyndigheten. 

 

Vänliga hälsningar, 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden