Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Ommålning av villa

    Tjenare jag tänkte måla om min villa från röd till vit! De är la bara att måla på eller?

    Rådgivarens svar

    2017-07-07

    Hej! Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din frågeställning

    Tyvärr måste jag meddela dig att det inte är så säkert att du får måla om som du tror att det är. Enligt 9 kap. 2 § p. 3 c i Plan- och bygglagen (hädanefter PBL) krävs det bygglov om byggnaden byter färg. Det här gäller dock endast om byggnaden du planerar att måla om omfattas av en detaljplan.

    Även om byggnaden omfattas av en detaljplan är det i vissa fall tillåtet att måla om ett hus i en ny färg enligt 9 kap 5 § PBL. Detta om åtgärden inte väsentligen ändrar byggnadens eller områdets karaktär. Kommunen har dock möjlighet att frångå denna regel och har möjlighet att besluta att åtgärden kräver bygglov ändå.

    Det jag kan rekommendera dig att göra är att höra av dig till kommunen där villan befinner sig och höra vad som gäller just i din situation. Jag råder dig att inte börja måla något innan du har rådfrågat kommunen vad som gäller då du bl.a. kan få en byggsanktionsavgift om du inte följer reglerna i PBL.

    Hoppas det här var svar på din fråga! Om du har några andra funderingar är du välkommen att höra av dig igen.

    Med vänliga hälsningar

    Gabriel

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden