Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Ommålning av villa

Tjenare jag tänkte måla om min villa från röd till vit! De är la bara att måla på eller?

Rådgivarens svar

2017-07-07

Hej! Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din frågeställning

Tyvärr måste jag meddela dig att det inte är så säkert att du får måla om som du tror att det är. Enligt 9 kap. 2 § p. 3 c i Plan- och bygglagen (hädanefter PBL) krävs det bygglov om byggnaden byter färg. Det här gäller dock endast om byggnaden du planerar att måla om omfattas av en detaljplan.

Även om byggnaden omfattas av en detaljplan är det i vissa fall tillåtet att måla om ett hus i en ny färg enligt 9 kap 5 § PBL. Detta om åtgärden inte väsentligen ändrar byggnadens eller områdets karaktär. Kommunen har dock möjlighet att frångå denna regel och har möjlighet att besluta att åtgärden kräver bygglov ändå.

Det jag kan rekommendera dig att göra är att höra av dig till kommunen där villan befinner sig och höra vad som gäller just i din situation. Jag råder dig att inte börja måla något innan du har rådfrågat kommunen vad som gäller då du bl.a. kan få en byggsanktionsavgift om du inte följer reglerna i PBL.

Hoppas det här var svar på din fråga! Om du har några andra funderingar är du välkommen att höra av dig igen.

Med vänliga hälsningar

Gabriel

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden