Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Oense med faster om samägt hus

    Jag har ärvt ett halvt hus efter min får min faster äger andra halvan. Jag vill att hon köper ut mig, hon tycker istället att jag ska ge henne min del i gåva. Hon disponerar hela huset idag. Hur ska jag göra? Jag kan inte prata med henne då vi är osams om detta.

    Rådgivarens svar

    2017-12-31

    Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till oss på Fråga Juristen.

    Samägande

    Då du och din faster äger fastigheten med samäganderätt, hälften var, blir lagen om samäganderätt (SamL) tillämplig.

    Ni är fria att förfoga över era egna andelar som ni vill, medan ett förfogande över fastigheten i sin helhet kräver samtliga delägares samtycke (2 § SamL). Du kan alltså sälja din andel till någon utomstående om du skulle vilja, men det är svårt att få ut ett bra pris för en halv fastighet. För dig vore det bättre om antingen din faster köpte ut dig eller att hela fastigheten säljs.

    Offentlig auktion

    Du har möjligheten att ansöka hos tingsrätten om att fastigheten i sin helhet ska bjudas ut till försäljning på offentlig auktion (6 § SamL), den rätten tillfaller alla delägare individuellt. Rätten kommer att förordna om utbjudande om inte någon delägare kan visa synnerliga skäl till anstånd. Ni delägare får sedan dela på köpeskillingen och även på kostnaderna för auktionsförrättningen. Det är möjligt för delägarna själva att delta i budgivningen vilket jag antar kan vara aktuellt för din faster som verkar vilja bo kvar i huset. Eftersom hon riskerar att bli av med huset och behöva flytta ut om fastigheten bjuds ut på auktion är det möjligt att hon föredrar att köpa ut dig framför ett auktionsförfarande, möjligheten till offentlig auktion kan du alltså antagligen använda i förhandlingssyfte för att få till en överenskommelse er emellan.

    Jag hoppas att du känner att du fått svar på din fråga, har du fler funderingar så återkom gärna så ska vi göra vårt bästa för att besvara dem!

    Med vänliga hälsningar,

    Henrik

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden