Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Nyttjanderätt

    Min bror ska köpa hus + mark av sin faster. Hon vill skriva ett nyttjanderättsavtal där det står att hon får använda en stuga som ligger på hans mark så länge hon vill och lever. Vi vill absolut inte detta men har inte så mycket val.
    Vad händer med avtalet om vi säljer marken som stugan ligger på?
    Med vänlig hälsning

    Rådgivarens svar

    2019-08-22

    Hej

    Tack för att du valt att vända dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en kortare redogörelse kring nyttjanderättsavtal och sedan vad som gäller för er situation.

    Reglerna kring nyttjanderätt hittas i Jordabalken (JB).

    Nyttjanderätt

    Innebörden av nyttjanderätt är att det ger en rättighet för en person att nyttja någon annans fastighet helt eller delvis under en viss tid. Nyttjanderätten kommer till genom avtal mellan fastighetsägaren och den som får nyttja, 7:1 JB. Bundenheten gäller höst i 25 år inom detaljplansområde, och i högst 50 år för övriga område, 7:5 JB

    Är nyttjanderätten inskriven i fastighetsregistret, vilket det normalt är, följer den med vid en eventuell försäljning. Det finns dock en möjlighet att sälja utan nyttjanderätten men det kräver då att nyttjanderättsinnehavaren samtycker till att nyttjanderätten upphör.

    Sammanfattning och råd

    Precis som alla avtal är de frivilliga att ingå. Är det så att ni inte vill skriva ett nyttjanderättsavtal bör ni fundera igenom det ännu en gång innan ni gör det eftersom ingått avtal är som regel bindande. 

    Väljer ni att skriva ett nyttjanderättsavtal är det gällande under en längre tid och kommer som regel följa med vid en eventuell försäljning. 

    Jag hoppas att du känner att du fått hjälp med din fråga. Önskar du gå vidare med ert ärende och få ytterligare hjälp med att ex upprätta ett nyttjanderättsavtal kan en av våra jurister på Familjens Jurist vara behjälplig. Du kan i så fall boka en tid HÄR.

    Varmt välkommen att kontakta oss igen med en ny fråga.

    Med vänliga hälsningar

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden