Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Nekat medlemskap i bostadsrättsförening

Kan en bostadsrättsförening neka medlemsskap till person som inte har en tv anställning utan jobbar med bemanningsuppdrag, har hög årsinkomst, mindre förmögenhet och inga betalningsanmärkningar.
En av Sveriges nybyggare av bostadsrätter hävdar att man måste uppvisa en fast inkomst på 3 ggr månadsavgiften förutom betalningen av insatsen. Strider inte detta mot Bostadsrättslagen 2 kap : 2 § Sådana stadgevillkor för medlemskap är utan verkan som innebär att ett visst medborgarskap eller en viss inkomst eller förmögenhet skall utgöra förutsättning för inträde i föreningen. 

Rådgivarens svar

2019-02-27

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Reglerna som besvarar frågan hittar du i bostadsrättslagen. 

Rätt att neka medlemskap i föreningen 

En bostadsrättsförenings styrelse avgör om en ny medlem ska antas i föreningen. Men styrelsen måste följa föreningens stadgar och de bestämmelser som finns i bostadsrättslagen. 

Som du är inne på finns det krav som en bostadsrättsföreningen inte får ställa på sina medlemmar, exempelvis svenskt medborgarskap eller en viss inkomst. Kravet på en viss månadsinkomst är därmed utan verkan. 

Däremot kan det finnas skäl för att vägra medlemskap för den som inte bedöms kunna klara av sina åtaganden mot föreningen. Då ska den sökandes förmåga att fullgöra sina ekonomiska förpliktelser mot föreningen ligga till grund för bedömningen. När en förening ifrågasätter en förvärvares ekonomiska förmåga är det upp till förvärvaren att visa att han eller hon har tillräckligt god ekonomi. 

Om du är skuldfri, har en hög årsinkomst och därtill även en mindre förmögenhet kan nog inte bostadsrättsföreningen neka dig medlemskap. 

Det du kan göra nu är att ansöka om medlemskapet hos hyresnämnden. Din ansökan måste ha kommit in en månad från den dag du fick del av föreningens beslut. Om du vill ha hjälp med att ansöka om medlemskapet vill jag rekommendera att du tar kontakt med en av våra duktiga jurister. Det kan du göra via den här länken. 

Jag hoppas att mitt svar har gett dig lite klarhet i situationen. Undrar du över något i svaret kan du använda kommentarsfunktionen. Om du undrar över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga. 

Mvh 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden