Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

När uppstår skyldighet att betala störningsjourens utryckningar?

Hej, jag bor i en hyresrätt och fick en kväll när jag hade middag hos mig besök av störningsjouren då någon granne klagat på musiken som vi direkt stängde av. Nu en vecka senare får jag ett mail av hyresvärden som skriver att de kommer debitera mig för jourkostnaderna. Jag har läst mig till att man endast blir betalningsskyldig om det finns en klausul om det i hyresavtalet. Såhär står det i mitt avtal angående störning: "Hyresgästen förbinder sig att inte spela hög musik eller i övrigt störa övriga hyresgäster och eller kringboende. Ansvaret gäller även vid aktiviteter utomhus inom fastigheten". I punkten om ohyra står det att "Hyresgästen är införstådd med att han/hon då kan bli ersättningsskyldig för samtliga kostnader som hyresvärden får för utrotning av ohyra samt andra kostnader för att återställa lägenheten i brukbart skick". I den andra punkter står det skrivet att man kan bli betalningsskyldig men inte om den gällande störningar. Så min fråga är, måste jag betala?

Rådgivarens svar

2017-12-17

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

I hyresavtalet regleras de regler som gäller för dig som hyresgäst och även för din hyresvärd, om det inte framkommer någon skyldighet för dig som hyresgäst att betala avgift för uttryckningar från störningsjouren är du inte heller skyldig att göra det. För att din hyresvärd ska kunna debitera dig måste det alltså stå i ditt hyresavtal.

Om du fått en faktura via mejlet se till att hyresvärden tar tillbaka den.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden