Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    När uppstår skyldighet att betala störningsjourens utryckningar?

    Hej, jag bor i en hyresrätt och fick en kväll när jag hade middag hos mig besök av störningsjouren då någon granne klagat på musiken som vi direkt stängde av. Nu en vecka senare får jag ett mail av hyresvärden som skriver att de kommer debitera mig för jourkostnaderna. Jag har läst mig till att man endast blir betalningsskyldig om det finns en klausul om det i hyresavtalet. Såhär står det i mitt avtal angående störning: "Hyresgästen förbinder sig att inte spela hög musik eller i övrigt störa övriga hyresgäster och eller kringboende. Ansvaret gäller även vid aktiviteter utomhus inom fastigheten". I punkten om ohyra står det att "Hyresgästen är införstådd med att han/hon då kan bli ersättningsskyldig för samtliga kostnader som hyresvärden får för utrotning av ohyra samt andra kostnader för att återställa lägenheten i brukbart skick". I den andra punkter står det skrivet att man kan bli betalningsskyldig men inte om den gällande störningar. Så min fråga är, måste jag betala?

    Rådgivarens svar

    2017-12-17

    Hej,

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

    I hyresavtalet regleras de regler som gäller för dig som hyresgäst och även för din hyresvärd, om det inte framkommer någon skyldighet för dig som hyresgäst att betala avgift för uttryckningar från störningsjouren är du inte heller skyldig att göra det. För att din hyresvärd ska kunna debitera dig måste det alltså stå i ditt hyresavtal.

    Om du fått en faktura via mejlet se till att hyresvärden tar tillbaka den.

    Hoppas du fick svar på din fråga!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden