Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

När ska en deposition betalas tillbaka?

Hej,

Jag och min sambo har en lägenhet som vi hur 1 av våra 2 sovrum i, vi är inne på våran andra inneboende och det har funkat bra mellan alla 3.
Det enda som har varit är att:
1: Hon betalade dep och hyran ca 2 v efter det att hon flyttade in för att hon helt ärligt inte hade pengarna. (Detta var vi inte informerade om vid inflytt, utan det kom efter vi frågat henne 5 gånger om pengarna.)

2: Hon har "brytit" mot våra "regler", vilket är lämna inte matrester i sovrummet mer än 24 timmar för att det är våra tallrikar och glas som lagras där inne, samt att det är ohygieniskt och kan leda till kryp.

Men utöver det så har det ej varit några problem.

Hon sa upp kontraktet strax innan den 1a maj och vi har 3 månaders gemensam uppsägningstid så då är det den 1a Augusti hon ska flytta ut enligt kontraktet.
Men hon hittade en lägenhet med sin tjejkompis och valde att flytta ut redan den 26e maj, hon har betalat för Juni nu men ska betala för Juli och Augusti.

Vi har sagt att hon får tillbaka depositionen när kontraktstiden går ut 1a augusti eller om vi hittar någon som kan flytta in tidigare, vi vill ju hjälpa henne slippa dubbla hyror, givet att allt ser bra ut med städ och så. Hon vill dock ha den redan ikväll efter hon har städat. (Hon går ju med dubbla hyror och har väl inte så mycket pengar kvar).
Vi har sagt att hon inte behöver städa idag utan kan göra det innan vi har hittat en ny inneboende, eller så väljer hon att städa idag och behåller nycklarna tills vi hittat en ny inneboende och slipper då städa igen.

Vi vågar inte ge tillbaka depositionen innan vi vet att hon har betalat för sista månaden m.t.p att det har varit strul med det tidigare med pengar från hennes sida och att hon inte har "skött" våra regler för att få bo hos oss.

Har vi rätt att behålla depositionen tills kontrakt tiden går ut 1a Augusti eller tills vi hittar en ny inneboende innan det?

Rådgivarens svar

2018-05-30

Hej! Tack för att ni valt att vända er till Fråga Juristen med er juridiska fråga.

Uthyrning av privatbostad

Er fråga har egentligen två olika lösningar beroende på om det är ni som äger er bostad eller inte. Om ni äger bostaden så är lagen om uthyrning av egen bostad tillämplig men om det är en hyresrätt så är det 12 kap. i jordabalken (JB) som är tillämpligt. Skillnaden mellan dessa lagar som är relevanta för er är att om ni äger bostaden har hyresgästen en månads uppsägningstid oberoende av vad ni avtalat enligt 3-4 §§ lag om uthyrning av egen bostad. Om ni däremot hyr er lägenhet så följer uppsägningstiden av ert avtal men är som kortast 3 månader enligt 12 kap. 4 § JB. Om ni äger er bostad så behöver er hyresgäst endast betala hyra för maj då hon sa upp hyresavtalet i april. Det här blir relevant gällande depositionen också.

Kvarhålla deposition

Ni har rätt att behålla depositionen så länge ni har något anspråk mot er inneboende. I och med att ni kanske inte har någon rätt att kräva hyra för juni och juli så kan ni inte heller behålla depositionen för detta ändamål. Är det däremot en hyresrätt ni har så kan ni behålla depositionen till dess att ni fått betalt för det ni ska. Tyvärr kan jag inte ge er ett mer säkert svar än detta då jag inte vet hur er boendesituation ser ut.

Jag hoppas dock detta gav svar på er fråga men om det är något mer ni undrar över är ni välkomna att kontakta oss igen.

Med vänliga hälsningar

Gabriel

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden