Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    När kan en fastighetsköpare ha rätt att frånträda köpet?

    Vi har sålt ett hus för 10 dagar sedan. Vi ser nu att det står i kontraktet att köparen har rätt att besiktiga huset efter att kontrakt skrivits. Det står inte någon tid! Kan de backa ur när som helst, t ex efter att de ej fått sålt sitt eget hus? Vi måste ju veta vilken tid som gäller. Svar till två pensionärer.

    Rådgivarens svar

    2020-05-07

    Hej och stort tack för att ni vänder er till oss med er fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

    Klausul om rätt att besiktiga huset

    Köparen av ett hus har som regel endast rätt att besiktiga huset innan köpekontraktet ingås. Köparen kan dock ha rätt att besiktiga huset efter att kontraktet ingåtts, men detta förutsätter att det finns en klausul som medger detta i köpekontraktet. En sådan klausul kan se ut på olika sätt, men det vanligaste är att det finns ett datum som köparen senast ska ges tillfälle att besiktiga huset. Om det inte finns en speciell tid utsatt i kontraktet så kan inte köparen komma förbi huset när som helst. Köpare och säljare måste komma överens om datum och tid för besiktning.

    Klausul om rätt att frånträda köpet

    Köparen och säljaren kan komma överens om att i köpekontraktet föra in en klausul som ger köparen en rätt att frånträda köpet, t ex om de inte lyckas få sin egen bostad såld. Det vanligaste är att en klausul som ger köparen en rätt att besiktiga huset efter köpekontraktets ingående också kombineras med en klausul som ger köparen en rätt att frånträda köpet. Om en sådan klausul saknas så har köparen en skyldighet att fullfölja köpet.

    Vad gäller i ert fall?

    Köparen kan inte dyka upp när som helst hemma hos er utan måste såklart komma överens med er. Huruvida de har en rätt att frånträda köpet eller inte kan jag tyvärr inte svara på. Det beror på vad som står i ert kontrakt. Jag skulle därför rekommendera er att kika i kontraktet en extra gång. Om det finns en klausul som ger dem rätt att frånträda köpet pga att de inte får sin egen bostad såld så har de också en rätt till det. Annars måste de fullfölja köpet.

    Vill ni att en jurist hjälper er att titta på ert kontrakt så rekommenderar jag er att kontakta Familjens jurist. Där kan ni boka tid för juridisk rådgivning om fastighetsrätt via telefon.

    Jag hoppas ni känner att ni fick lite klarhet i vad som gäller. Har ni några fler funderingar är ni välkomna med en ny fråga.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden