Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Muntligt hyresavtal och uppsägningstid

Hej,

Mitt namn är Donald Nguyen. Jag ska börjar studera på YRGO( Högre yrkeshögskola Göteborg) i höst. Jag behöver lite hjälp om en situation som jag ligger i.

Jag har fått ett rum på Guldhedens studiehem men kan inte ta emot rummet pga ekonomiska skäl. Jag har fått hem ett kontraket som gäller från och med 2018-07-01 och två fakturor för Juli 2018 och Augusti 2018.
 OBS, jag har ej skrivit på kontraket.

Min inflyttningen skulle ske 14/7 då jag skulle hämta nycklarna till rummet. Att kontraktet skulle börja gälla från och med 2018-07-01 var en punkt där jag tyckte att det var märkligt och som jag skulle ta upp med hyresvärden om, innan planerna ändrades.

Jag har kontakt hyresvärden idag 9/7 att jag kan ej ta rummet men hyresvärden vill fortfarande att jag ska betala hyran för Juli månaden 2018-07-01 — 2018-07-31, hyresvärden ”annars går den till inkasso”.

Jag tycker ej att detta är rätt, att jag ska betala för Juli månaden. Därför kontaktar jag er om hur jag ska gå tillväga och vad som är rätt och fel.

Ser framemot att få höra av er.

 Med vänlig hälsning,
 Donald Nguyen

Rådgivarens svar

2018-07-19

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Reglerna som besvarar frågan hittar du i jordabalken (JB). 

Muntligt hyresavtal och uppsägningstid 

Så som jag uppfattar det har du inte skrivit under kontraktet. Trots det kan ni ha  ingått ett muntligt avtal. Huvudregeln är att muntliga hyresavtal är giltiga. Muntliga avtal är dock behäftade med större risker för alla iblandade i och med att de är svåra att bevisa. I det här fallet har hyresvärden bara det muntliga avtalet att falla tillbaka på, och den som hävdar att ett muntligt avtal har ingåtts bär även bevisbördan. Har ni ingått ett muntligt avtal, som hyresvärden kan bevisa, gäller vanligtvis tre månaders uppsägningstid (se JB 12:4).

Sammanfattning och råd 

Om du tror att hyresvärden kan bevisa att ni har ingått i ett muntligt avtal kan han ha rätt till tre månaders hyra under uppsägningstiden. I sådant fall kan det vara ett bra alternativ för dig att acceptera erbjudandet om att enbart betala en månadshyra.

Men, kom ihåg att det är upp till hyresvärden att bevisa att ett muntligt hyresavtal har ingåtts. Tror du att han inte kommer kunna bevisa att ni har ingått i ett avtal kan du bestrida hans krav och då kommer han förmodligen inte driva ärendet vidare. 

Vill du ha vidare hjälp i ärendet skulle jag rekommendera dig att ta kontakt med en av våra verksamma jurister. Det kan du göra via den här länken

Undrar du över något i svaret kan du använda kommentarsfunktionen. Undrar du över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga. 

Mvh 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden