Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Möjligt att ha två hyreskontrakt?

Jag står högt upp i bostadskön i staden där jag bor men bor själv i en hyresrätt. Om kanske 10 år är det dags för min son att flytta hemifrån. Finns det möjlighet att jag då om jag får ett hyreskontrakt låter honom bo där utan att alls flytta in eller skriva mig där själv? Eller blir det som en vanlig andrahandsuthyrning i såna fall?

Rådgivarens svar

2018-08-12

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Är det möjligt att ha två hyreskontrakt?

Utgångspunkten är att det, åtminstone i teorin, är lagligt att ha flera hyreskontrakt  samtidigt. Om det dock uppdagas att en hyresgäst inte använder hyresrätten i enlighet med det avsedda ändamålet kan hyresvärden i vissa fall säga upp avtalet. Detta gäller alltså om en bostadshyresgäst inte använder hyresrätten som en bostad – det vill säga, om han eller hon inte bor där överhuvudtaget. Endast i de fall då hyresgästen har ett behov av två bostäder är det alltså förenligt med hyresrättens avsedda ändamål.

Om man har två hyreskontrakt – kan en närstående bo i en av bostäderna?

Om någon annan än hyresgästen har en självständig rätt till bostaden krävs alltid tillstånd från hyresvärden, eftersom det betraktas som andrahandsuthyrning. Även familjemedlemmar kan anses ha en självständig rätt till bostaden, och kan därmed anses vara en andrahandshyresgäst. Vid bedömningen huruvida en familjemedlem är en sådan andrahandshyresgäst bör hänsyn tas till familjemedlemmens ålder samt i hur stor omfattning förstahandshyresgästen själv bor i lägenheten.

Tillämpning och råd

Det kan vara svårt att få två hyresrätter – det förutsätter normalt sett att man kan visa för hyresvärden att man är i behov av två bostäder. Om hyresvärden inte anser att du har ett sådant behov, och det visar sig att den nya hyresrätten inte kommer att användas för det avsedda ändamålet, finns det en risk att du inte får ett till hyreskontrakt överhuvudtaget – det är dock inte omöjligt, utan en bedömning som görs av hyresvärden och dig.

Om du får en till hyresrätt och vill att din son ska bo där på heltid kan det vara att betrakta som andrahandsuthyrning, eftersom han troligtvis är i vuxen ålder, kommer att bo där utan dig och du inte kommer att bo där alls. Han kommer således att betraktas som en andrahandshyresgäst. För andrahandsuthyrning krävs alltid tillstånd från hyresvärden.

Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor och jag önskar dig och din son lycka till. Om du behöver ytterligare hjälp är du varmt välkommen att boka tid med någon av våra jurister på Familjens Jurist.

Med vänliga hälsningar,

Olivia Onwuta

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden