Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Måste man betala till vägföreningen?

    Hej. Jag äger 3 ST fastigheter efter en statlig/kommunal väg, som staten sköter om(snöröjning mm) men jag får en faktura ifrån vägföreningen varje år. (Vägföreningen ha inget med vägen att göra) Kan dom göra så? Måste jag betala?

    Rådgivarens svar

    2019-05-27

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. 

     

    Om någon av dina fastigheter ingår i en samfällighet så har du skyldighet att betala, även om du inte nyttjar förmånen. En samfällighet har nämligen möjlighet att ta betalt av dess medlemmar (40 §). Enda sättet att gå ur en samfällighet är att sälja fastigheten. Om din fastighet inte är del av en samfällighetsförening ser jag inte varför du skulle behöva betala till den (såvida det inte finns något annat avtal mellan dig och föreningen). Enklaste sättet att ta reda på om du är ansluten till en samfällighet är att kontakta Lantmäteriet, se länk till deras hemsida HÄR. Om du inte är det rekommenderar jag dig att vända dig till vägföreningen och fråga på vilken grund de skickar ut fakturan för att få fram mer information. Om du vill ta ärendet vidare därifrån är du välkommen att boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist. Vi finns tillgängliga på telefon (Familjens Jurist Digital) och på ett kontor nära dig, se mer om våra tjänster HÄR

     

    Hoppas du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden