Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Måste man betala till vägföreningen?

Hej. Jag äger 3 ST fastigheter efter en statlig/kommunal väg, som staten sköter om(snöröjning mm) men jag får en faktura ifrån vägföreningen varje år. (Vägföreningen ha inget med vägen att göra) Kan dom göra så? Måste jag betala?

Rådgivarens svar

2019-05-27

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. 

 

Om någon av dina fastigheter ingår i en samfällighet så har du skyldighet att betala, även om du inte nyttjar förmånen. En samfällighet har nämligen möjlighet att ta betalt av dess medlemmar (40 §). Enda sättet att gå ur en samfällighet är att sälja fastigheten. Om din fastighet inte är del av en samfällighetsförening ser jag inte varför du skulle behöva betala till den (såvida det inte finns något annat avtal mellan dig och föreningen). Enklaste sättet att ta reda på om du är ansluten till en samfällighet är att kontakta Lantmäteriet, se länk till deras hemsida HÄR. Om du inte är det rekommenderar jag dig att vända dig till vägföreningen och fråga på vilken grund de skickar ut fakturan för att få fram mer information. Om du vill ta ärendet vidare därifrån är du välkommen att boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist. Vi finns tillgängliga på telefon (Familjens Jurist Digital) och på ett kontor nära dig, se mer om våra tjänster HÄR

 

Hoppas du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden