Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Lösa ut sambo från bostad

Hej! Jag och min sambo ska separera och vi har en lägenhet som vi äger 50/50 tillsammans.
Den är värderad till 3 000 000 kronor (precis fått den värderad av en mäklare)
Vi har skulder (bolån) på 2 123 400 kronor
Jag vill nu köpa ut henne ur lägenheten.
Och behöver ett pedagogiskt svar för att kunna visa min sambo hur mycket pengar hon kommer få när jag köper hennes del i lägenheten. (sedan får vi som vuxna människor debattera hur vi ska lösa grejer vi köpt tillsammans). (vi kan räkna på ett mäklararvode på 50 000 kronor)

Rådgivarens svar

2018-11-01

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. 

Reglerna som används för att besvara frågan hittar du främst i sambolagen. Jag utgår från att ni äger lika stor andel av lägenheten och att ni står på lika stor del av lånet. 

Köpa ut sambo från bostad 

Om ni inte väljer att göra en bodelning kan ni avtala fram vilken lösning/pris ni vill. Men i mitt svar kommer jag utgå från att en bodelning görs, och då gäller sambolagen. Tar du över huset genom en bodelning blir du inte skatteskyldig. 

I en bodelning kommer samboegendomen delas lika mellan er, efter att skulder hänförliga till samboegendomen har dragits av. Med samboegendom avses er gemensamma bostad och bohag (möbler ex.). 

Jag kan tyvärr inte ge dig ett exakt svar i och med att jag bl.a. inte vet om ni har gjort någon vinst på lägenheten eller inte. Men jag kan visa ett exempel på hur man räknar ut skiftesvärdet (det värde som ska delas mellan er).  

Först måste ni räkna ut kapitalvinsten. Det gör ni genom följande formel: 

Värdering: + 3 000 000 

Mäklararvode: - 50 000 

Ev. förbättringskostnader: - x (jag använder 0 i exemplet) 

Anskaffningsvärdet: - y (jag använder 2 500 000 i exemplet) 

Alltså, från värderingen ska ni subtrahera anskaffningsvärdet, mäklararvodet och förbättringskostnaderna. 3 000 000 - (50 000 + 0 + 2 500 000) = 450 000 (kapitalvinsten). 

Eftersom en vinst har gjorts i fallet ska en "fiktiv" reavinstskatt tas med i uträkningen. Skatten är 22 %. Därav: 450 000 (kapitalvinst) x 0.22 = 99 000 (reavinstskatt). 

För att räkna ut skiftesvärdet (det belopp som ska delas mellan er) tar ni marknadsvärdet subtraherat med reavinstskatten och mäklararvodet. D.v.s: 

3 000 000 - (99 000 + 50 000) = 2 851 000. 

Skiftesvärdet delas på två eftersom du ska köpa ut din sambo. 

2 851 000/2 = 1 425 500. 

Beloppet som sambon ska erhålla som ersättning i bodelningen i mitt exempel är alltså 1 425 500 kronor. Märk att mitt exempel inte behöver avspegla er verklighet då vissa siffor är tagna ur luften, men formeln borde kunna hjälpa er att räkna fram rätt belopp själva. 

Det kan vara bra att använda en jurist vid bodelningen så att allt med säkerhet går rätt till. Vi hjälper dig gärna och du kan boka tid hos oss via den här länken

Jag hoppas att mitt svar har gett dig lite klarhet i situationen. Om du undrar över något i svaret kan du använda kommentarsfunktionen. Undrar du över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga. 

Mvh 

 

 

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden