Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Ledningsrätt för fiberledning i luften

Hej,
Vi har köpt en tomt som blev styckad. På ena delen av tomten bor säljaren kvar i sin villa. Över den andra delen som vi har köpt går det en luftledning (tele och fiber) till säljarens villa. Det finns ingen ledningsrätt för denna ledning.
Ledningen är i vägen för huset som vi ska bygga bygga på vår tomt.
Den går att flytta ledningen till annan stolpe så att den inte går via vår tomt. Frågan är vem som är ansvarig för flytten och vem som ska stå för kostnaderna, vi eller säljaren?

Rådgivarens svar

2019-07-11

Hej, 

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor. En Ledningsrätt skapas genom att lantmäterimyndigheten fattar ett beslut. Ledningsrätten förs sedan in i fastighetsregistret och gäller för all framtid, även gentemot nya ägare. En ledning över en fastighet bör vara inskriven som en belastning, antingen i form av ledningsrätt eller servitut. Ni ska därmed i ett lantmäteriutdrag kunna se vilka belastningar som fastigheten har. 

Ibland kan det finnas övergripande ledningsrätter som staten kan ha, det bör man även kolla. Så lär dock inte vara fallet för er eftersom det är grannens ledning det handlar om.

Saknas ledningsrätt? 

Mitt råd till er att ni kontrollerar med lantmäteriet om ledningen fanns med i lantmäteriförrättningen. Möjligtvis har lantmäteriet gjort fel vid avstyckningen. Att hävda fel av fastighet gentemot säljaren kan bli svårt då ledningen går i luften och därmed inte utgör ett dolt fel. 

Sammanfattning

Att det saknas ledningsrätt låter underligt, då jag inte vet hur avstyckningen och lantmäteriförrättningen ser ut är det svårt att ge ett klart svar av vem som får stå för en ev. flyttning av ledningen. Mitt råd är att ni talar med lantmäteriet för att klara ut hur det ser ut.  

Vänligen, 

Elna

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden