Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Lagfart och stämpelskatt vid fastighetsförvärv

    Min sambo äger en sommarstuga jag ska köpa in mig i. Blir jag tvungen till att söka lagfart och betala stämpelskatt vid mitt förvärv? Finns det några alternativ för att undkomma detta? Tack!

    Rådgivarens svar

    2017-07-05

    Hej,

    Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen för din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

    När du förvärvar en del av en fastighet behöver du söka lagfart, 20 kap. 1 § jordabalken. Vid köp betalar du en expeditionsavgift på 825 kronor och en stämpelskatt. Stämpelskatten är för privatpersoner 1,5 procent beräknat på det högre av värden motsvarande köpeskillingen eller taxeringsvärdet föregående år.

    Skulle du erhålla del av fastigheten som gåva betalar du en expeditionsavgift och kan du behöva betala stämpelskatt om du övertar lån eller betalar något för gåvan. Stämpelskatt ska dock betalas om beloppet uppgår till 85 procent eller mer av taxeringsvärdet.

    Ingår ni äktenskap är det möjligt att göra en bodelning under bestående äktenskap och då behöver du inte betala någon stämpelskatt, utan endast expeditionsavgiften.

    Hoppas du fått vägledning i din fråga och du finner mer information om lagfart och stämpelskatt på Lantmäteriets hemsida. Lycka till!

    Med vänlig hälsning,
    Maria Juhlin

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden