Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Lagfart för gemensam bostad som är enskild egendom

Hej ! 
Jag har nyligen köpt en bostad och därefter så har jag gift mig, vi har ett äktenskaps förord och bostaden ska som jag köpt ska vara enskild egendom men när jag sökt lag fart  hos landsmäteriet så var vår äktenskapsförord otillräcklig handling och de vill att min make godkänna så att lagfarten skall genomföras trotts att det framkommer tydligt i äktenskapsförordet att detta är enskild egendom !
Hur ska jag göra ?  

Rådgivarens svar

2019-04-04

Hej, Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! 

Enligt lantmäteriets hemsida ska en fastigheten som är enskild egendom få den andra makens godkännande om att egendomen är enskild på grund av äktenskapsförord och fastigheten utgör makarnas gemensamma bostad. I annat fall ska särskild utredning om fastighetens är enskild egendom, genom till exempel gåvo- eller testamentshandling, skickas in med ansökan. Sådan utredning behövs inte om andra maken gett sitt godkännande till försäljningen. 

Jag hoppas jag har besvarat din fråga! Om det återstår frågor är du är varmt välkommen att höra av dig igen. 

Vänliga hälsningar,

Susann

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden