Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Krävs tillstånd för att ha inneboende?

Hej!

Hyreslägenhet

Vi ska vara "inneboende" hos min syster/svägerska.
Behöver hon fråga hyresvärden att det är OK?

Rådgivarens svar

2018-07-15

Hej! Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. 

Rätt att ha inneboende i hyreslägenhet

Om en hyresgäst vill hyra ut sin hyresrätt i andra hand krävs i regel tillstånd från hyresvärden. Men om hyresgästen i stället vill ta in en eller flera personer som inneboende krävs som huvudregel inget tillstånd från hyresvärden. Inte heller är det möjligt att avtala bort rätten att ha inneboende. 

En hyresvärd kan dock vidta åtgärder om de inneboende medför ”men”, skada, för hyresvärden. Om de inneboende exempelvis skadar lägenheten allvarligt eller stör grannar kan hyresvärden, om hyresgästen inte efter tillsägelse åtgärdar problemen, säga upp hyresavtalet. Uppsägning förutsätter alltså att hyresvärden meddelat hyresgästen och hyresgästen fått tillfälle att rätta sig. 

Sammanfattning och råd

Din syster/svägerska behöver inte fråga hyresvärden om lov innan hon tar in er som inneboende.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!  Om du behöver ytterligare hjälp är du varmt välkommen att boka tid med någon av våra jurister på Familjens Jurist.

Med vänliga hälsningar,

Olivia Onwuta

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden