Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Krävs samtycke från bostadsrättsförening för inneboende?

får jag hyra min bostadsrätt till en familj som inneboende eller måste jag fråga bostadsföreningen

Rådgivarens svar

2019-05-19

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Regler för uthyrning av bostadsrätt hittas i bostadsrättslagen. 

Om man vill hyra ut hela sin bostadsrätt i andrahand så krävs ett samtycke från bostadsrättsföreningen för att uthyrningen ska vara lovlig. Att hyra ut i andra hand innebär att du hyr hela bostaden till någon dvs. att du själv inte bor kvar i bostaden. Att ha inneboende är dock inte samma sak som att hyra ut i andra hand. Att ha en inneboende innebär att du fortfarande bor kvar men att du hyr ut en del av din bostad till en inneboende. Det finns inga krav på att du behöver inhämta ett samtycke från föreningen för att ha en inneboende. Det finns dock en regel om att en bostadsrättsinnehavare inte får ha utomstående personer i bostaden om det kan medföra men för bostadsrättsföreningen eller någon annan medlem i föreningen. Regeln innebär att om din inneboende skulle t.ex. orsaka skador i bostaden eller i gemensamma utrymmen så blir detta ett men för föreningen eller andra medlem och därmed kan föreningen tvinga dig att upphöra att ha en inneboende. 

Så länge du bara vill hyra ut till inneboende, alltså en del av din bostad till familjen du nämner och att du själv bor kvar i bostaden, så behöver du inget samtycke från din bostadsrättsförening. 

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp så är du varmt välkommen att kontakta en av våra familjejurister här

Vänliga hälsningar, 

Alba 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden