Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Krav på flyttstädning från tidigare hyresgäst

Hejsan. Jag undrar vad som gäller när jag lämnar en lokal och en annan person tar över. efter 3 veckor skriver han till hyresvärden att lokalen inte var städad och han fick lägga ner massa tid på att städa (dvs inte säga till oss eller hyresvärden om att han inte godtog detta) utan han skickar en faktura till mig som bara lämnade nyckeln till honom när han ville in i lokalen.
nu har jag fått en faktura på 30 timmars städning för lokalen och jag har aldrig gjort en deal med denna personen förutom det han köpte av oss när han tog över lokalen. (vilket råkar vara nästan exakt samma summa om vi fakturerade honom)
vad gäller ?
ska jag betala denna faktura ? (fick inte ens chansen att gå in och städa då överlåtandet gick på 2 dagar)
som det ser ut nu så får jag en faktura från x (bolaget han anlitat för att skicka fakturor)
dom skulle kontakta denna person som skickat fakturor och höra vad han har och säga sedan återkomma till mig då dom tyckte detta lät konstigt med.
alltså vad gäller
1. har jag rätt när jag påstår att jag inte ska betala fakturan då han godkänner lokalen genom att ta emot nyckeln och inte säga något ?
2. om någon ska få fakturan är det inte hyresvärden då ? (jag menar om du köper en bil jag ägt från en bilfirma. skickar du städfakturan till mig eller bilfirman då?)
3. han hotar även med att gå till olika media (Facebook, tidningen, etc) vad gäller här ?
4. han har även inte betalat vår faktura utan bestrider denna med och vi har även på papper att vi ska skicka denna faktura.
5.när får jag skicka den till inkasso ? han har skrivit att han bestrider denna tills vi kvittar mot hans faktura.

Rådgivarens svar

2017-08-29

Hej! Tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din juridiska frågeställning.

Allmänt om flyttstädning

I hyresförhållanden likt dessa är jordabalkens tolfte kapitel tillämpligt vilken i dagligt tal brukar benämnas såsom hyreslagen. I denna lag berörs inte flyttstädning ö.h.t. vilket innebär att det inte finns något lagstadgat krav på dig att genomföra en flyttstädning. Detta betyder dock inte att du aldrig behöver genomföra en flyttstädning. Detta brukar istället regleras i hyresavtalet. Utan att ha det avtalet framför mig så vet jag inte vilken skyldighet du har gentemot din förra hyresvärd att städa lokalen. Om man ser till hur ett hyresavtal vanligen ser ut så är flyttstädning en del av detta. Du borde alltså ha en skyldighet att genomföra en flyttstädning. Att du är skyldig att städa lokalen efter dig innebär dock inte att efterföljande lokalanvändare kan kräva att just du har betalat städningen då det inte finns något avtalsförhållande mellan er. Som du själv är inne på finns det ett avtalsförhållande mellan dig och din hyresvärd och ett annat avtalsförhållande mellan din hyresvärd och nästa person som hyr lokalen. Personen som är missnöjd med lokalen ska alltså vända sig till hyresvärden med sina krav. Det här betyder dock att din förra hyresvärd kan ställa krav mot dig i sin tur. Huruvida du är betalningsskyldig mot din hyresvärd kan jag inte svara på då jag inte har tillräcklig information. 

Hot om social media

I Sverige råder det en stark yttrandefrihet men detta innebär dock inte att det finns begränsningar. Ett exempel är förtal vilket är straffbart enligt 5 kap. 1 §  brottsbalken. Här spelar det roll om uttalandena riktar sig mot dig som privatperson eller ett företag då förtal mot företag i princip inte är möjligt enligt svensk rätt. För att förtal ska bli aktuellt ska något utpeka en annan person såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnar uppgift som är ägnad att utsätta någon för andras missaktning. Såhär innan något har skrivits kan jag inte svara på om det finns grund för en anmälan om förtal eller inte. Förhoppningsvis skulle inte en tidning publicera något innan du får chans att kommentera det och möjligtvis släppa allting innan publicering om de får höra båda sidor.

Inkasso

Det finns inget krav på att du måste skicka ut någon betalningspåminnelse utan du kan skicka ett inkassokrav när betalningsfristen har löpt ut. Du får alltså vänta tills fakturans förfallodatum innan du kan ta ärendet vidare.

Hoppas det här svaret var till din hjälp och om det är något mer du undrar över är du välkommen att skriva till oss igen.

Med vänliga hälsningar

Gabriel

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden