Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Köpas ut ur fastighet

Vi har lån på ca 1,2 miljoner och huset är värderat till 2 miljoner. Hur mycket ska han köpa ut mig för, han pratar om att jag ska betala skatt mm?

Rådgivarens svar

2018-12-28

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Skatt på fastighetsförsäljning

Det finns ingen lagregel som säger hur mycket man ska köpa ut en annan person för, det är helt upp till er att bestämma. Däremot så finns det en väldigt vanlig formel, som bygger på den skattemässiga lagstiftningen, närmare bestämt i inkomstskattelagen. När personen som köper ut dig själv säljer fastigheten så kommer han att behöva betala skatt och då anser många att det är rimligt att du hjälper till med den skatten, utifrån det värde som gäller när du nu köps ut. Kort och gott: den vinst som du nu plockar ut ska du beskattas för och den vinst som personen som bor kvar i huset gör när han säljer fastigheten ska han beskattas för.

Formel för beräkning av utköpspris

Här kommer den formel man brukar använda i sådana här sammanhang:

  • Kapitalvinst = marknadspris - omkostnadsbelopp
    • Omkostnadsbelopp = anskaffningsutgifter + förbättringsutgifter
  • Kapitalvinst x 0,22 (22 % skatt) = reavinstskatt
  • Marknadspris - reavinstskatt = nettovärde
  • Nettovärde / 2 (om ni äger lika mycket) = utköpspris

Jag kan inte hjälpa dig med uträkningen eftersom att jag inte har alla uppgifter om er fastighet framför mig. Jag hoppas dock att du kan använda mallen och själv räkna ut vad utköpspriset ska vara. Annars är du välkommen att ställa en ny fråga till oss och då uppge anskaffningsutgifter (vad ni köpte huset för) samt förbättringskostnader (renoveringar de senaste fem åren). Marknadspriset har jag ju redan från din nuvarande fråga.

Med vänlig hälsning,
Helmer

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden