Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Köpa ut delägare från fastighet

    Hej, jag försöker hjälpa min flickvän att lösa ut hennes exman hur huset. Huset är värderat till 2 miljoner kr, 1,3 miljoner kr kvarm på lånet. dom är nu sambos, men hon vill bo kvar och köpa ut honom. Hur mycket skulle det kosta att köpa ut honom?
    MVH

    Rådgivarens svar

    2018-02-10

    Hej! Tack för att du valt att vända dig till Fråga Juristen med din juridiska frågeställning. 

    Samägd fastighet

    Den svenska lagen ställer inte upp några regler för vilket pris ena parten ska betala för att ta över hela äganderätten av en samägd fastighet. Det är upp till parterna att gemensamt komma överens om vad den övertagande parten ska betala. Ett sätt att lösa detta är att anlita två skilda mäklare som värderar huset och tar medelvärdet delat med två som priset. Men det är som  sagt ni själva som kommer överens om priset.

    Om ni däremot inte kommer överens går det att tvinga fram en försäljning på offentlig auktion enligt 6 § lag om samäganderätt. Detta innebär att vem som helst kan försöka köpa fastigheten och priset för er som vill ta över bostaden kan stiga rejält om någon utomstående också vill förvärva fastigheten. Vid detta förfarande kommer även en god man utses som sköter försäljningen och denna goda man har även rätt till ersättning för sitt arbete. Om det skulle bli en offentlig auktion skulle era kostnader onödigt öka jämfört med om ni kommer överens tillsammans.

    Hur mycket det skulle kosta dig att köpa ut ena parten kan jag tyvärr alltså inte svara på med en exakt summa. Det är upp till vad du och motparten kommer överens om.

    Hoppas detta svar var till din hjälp och om det är något mer du undrar över är du välkommen att skriva till oss igen.

    Med vänliga hälsningar

    Gabriel

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden