Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Köpa ut delägare från fastighet

Hej, jag försöker hjälpa min flickvän att lösa ut hennes exman hur huset. Huset är värderat till 2 miljoner kr, 1,3 miljoner kr kvarm på lånet. dom är nu sambos, men hon vill bo kvar och köpa ut honom. Hur mycket skulle det kosta att köpa ut honom?
MVH

Rådgivarens svar

2018-02-10

Hej! Tack för att du valt att vända dig till Fråga Juristen med din juridiska frågeställning. 

Samägd fastighet

Den svenska lagen ställer inte upp några regler för vilket pris ena parten ska betala för att ta över hela äganderätten av en samägd fastighet. Det är upp till parterna att gemensamt komma överens om vad den övertagande parten ska betala. Ett sätt att lösa detta är att anlita två skilda mäklare som värderar huset och tar medelvärdet delat med två som priset. Men det är som  sagt ni själva som kommer överens om priset.

Om ni däremot inte kommer överens går det att tvinga fram en försäljning på offentlig auktion enligt 6 § lag om samäganderätt. Detta innebär att vem som helst kan försöka köpa fastigheten och priset för er som vill ta över bostaden kan stiga rejält om någon utomstående också vill förvärva fastigheten. Vid detta förfarande kommer även en god man utses som sköter försäljningen och denna goda man har även rätt till ersättning för sitt arbete. Om det skulle bli en offentlig auktion skulle era kostnader onödigt öka jämfört med om ni kommer överens tillsammans.

Hur mycket det skulle kosta dig att köpa ut ena parten kan jag tyvärr alltså inte svara på med en exakt summa. Det är upp till vad du och motparten kommer överens om.

Hoppas detta svar var till din hjälp och om det är något mer du undrar över är du välkommen att skriva till oss igen.

Med vänliga hälsningar

Gabriel

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden