Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Köpa sig in i bostad - sambo

    Hej. Jag äger sen 13 år ett hus värt 1,5 miljoner. Har lån på 460 000. Om min sambo sen 2år ska köpa in sig och äga hälften hur beräknar vi köpeskillingen, lagfart och vinstskatt. Har svårt att ge bort halva huset i gåva. Hur går vi vidare?Vi har inga gemensamma barn dock har vi särkullbarn båda två. Jag vill vid hans bortgång /separation kunna bo kvar i huset. 

    Rådgivarens svar

    2020-02-29

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

    Inledning 
    Jag förstår er situation som att du äger ett hus som ni vill att din sambo köper in sig i. Idag äger du 100 % och ni vill istället äga 50 % vardera. Du undrar hur hur köpeskilling lagfart och vinstskatt beräknas.

    Ifall ni någon gång separerar eller om din sambo går bort vill du kunna bo kvar i huset.

    Överlåtelse av huset
    Din sambo ska köpa halva huset. Det betyder att han ska betala motsvarande halva marknadsvärdet, vilket är 750 000 kronor. 

    Att din sambo inträder som medlåntagare på det lån du har på huset motsvarar en betalning av 230 000 kronor. Det saknas då 520 000 kronor för att din sambo ska anses köpt fastigheten på marknadsmässiga grunder. Han kan antingen betala hela summan på 520 000 kronor kontant, som skuldebrev eller en kombination av kontantbetalning och skuldebrev. 

    Exempel: Din sambo går in på lånen tillsammans med dig. Det motsvarar 230 000 kronor. Utöver det så kan han betala 220 000 kronor kontant. För att täcka upp för det sista så skriver ni under ett skuldebrev motsvarande 300 000 kronor. 

    230 000 + 220 000 + 300 000 = 750 000

    Lagfart 
    Din sambo kommer behöva betala stämpelskatt motsvarande 1,5 % av 750 000 kronor.

    Vinstskatt
    Vinstskatten beräknas beroende på vad du köpte huset för, kostnader du hade i samband med förvärvet, uppskov, eventuella förbättringsutgifter m.m. Jag har för lite uppgifter för att kunna räkna ut detta åt dig. Om ni tar hjälp av Familjens Jurist för att överlåta huset kan de också hjälpa dig med eventuella skattefrågor.

    Bo kvar i huset
    Vid separation så äger ni båda hälften av huset och du kommer inte ha större rätt än din sambo att köpa ut honom.

    Vid din sambos bortgång skulle hans barn ärva honom direkt, d.v.s. halva huset. För att du ska kunna bo kvar så måste hans barn vara villiga att låta dig köpa ut dem samt att du också faktiskt kan köpa ut dem. 

    Genom ett testamente kan ni ordna så att ni åtminstone ärver hälften av varandra om någon av er skulle gå bort. Dock kommer barnen alltid ha rätt till sin laglott, finns det andra tillgångar kan ju huset fredas när laglotten ska betalas. Men oavsett är det ett testamente ni behöver eftersom att ni är sambor. En jurist på Familjens Jurist kan även bistå med ett testamente. 

    Avslutande kommentarer
    Familjens Jurist kan hjälpa er med överlåtelsen av huset och skattefrågor som aktualiseras med anledning av det. Läs mer om det här.

    Familjens Jurist kan även hjälpa er med testamente som stärker era möjligheter att kunna bo kvar om någon av er skulle gå bort. Läs mer om det här.

    Mvh

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden