Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Kan vi byta ut golvlisterna i vår hyresrätt?

    Hej. Jag och min sambo flyttar in i en hyresrätt från och med idag 1 juni. Golvlisterna är bruna, och golvet en äldre gul matta. Vi har fått OK att lägga in ett klick-golv då det inte påverkar lägenheten, det är bara att ta bort det vid utflyttning.

    Däremot har vi fått blankt nej på att varken måla befintliga golvlister, eller byta ut dom till nya vita på våran bekostnad. De påstår att de bruna listerna är standard för lägenheten.

    Överallt när vi googlar runt så verkar det som att golvlister är något man har rätt att byta om man bekostar det själv, stämmer det? Eller hur är det egentligen?

    Tack

    Rådgivarens svar

    2020-06-10

    Hejsan, stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.

    Regler om hyresrätter finns framförallt i jordabalkens 12 kap, också känt som hyreslagen. Enligt hyreslagen är det hyresvärden som ansvarar för att hålla lägenheten i gott skick och vidta alla större former av renoveringar. Hyresgästen har en motsvarande skyldighet att väl vårda lägenheten.

    I 24 a § stadgas dock att hyresgästen har rätt att på egen bekostnad utföra målning, tapetsering eller därmed jämförliga åtgärder. Om dessa åtgärder leder till en minskning av bostaden är hyresgästen skyldig att ersätta hyresvärden. Enligt förarbetena till lagen framkommer att utbyte av golvlister anses vara åtgärder som är jämförliga med att måla och tapetsera lägenheten.

    Sammanfattning

    Ja, ni har rätt att på egen bekostnad byta ut golvlisterna. Om detta av någon anledning skulle leda till en minskning av värdet på bostaden är ni dock skyldiga att ersätta hyresvärden för detta.

    Hoppas jag har lyckats besvara er fråga! Om ni har fler frågor rörande detta är ni varmt välkomna att ta kontakt med våra kunniga jurister på Familjens Jurist.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden