Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Kan två personer äga en bostadsrätt?

    Vår mor har nyligen avlidit. Hon äger en bostadsrätt. Är det möjligt att både min syster och jag kan stå som ägare på lägenheten?

    Rådgivarens svar

    2017-09-25

    Hej och tack för att du vänder dig till oss på JuridikTillAlla med din frågeställning!

    Regler om bostadsrätter återfinns i bostadsrättslagen (BRL), se lagen här.

    Det går absolut att två personer äger en bostadsrätt samtidigt. Det som händer då är helt enkelt att ni samäger andelarna i bostadsrättsföreningen. Ni blir däremot inte automatiskt medlemmar i bostadsrättsföreningen bara för att ni ärver andelarna i bostadsrättsföreningen (ärver lägenheten), utan för att bli medlemmar måste ni ansöka om medlemskap. Ansökning om medlemskap prövas av styrelsen i föreningen, se 2 kap. 1 § BRL. I praktiken är det inte mycket som kan hindra er från att bli medlemmar i bostadsrättsföreningen. Det är främst om bostadsrättsföreningen misstänker att ni inte kan betala årsavgift som medlemskap eventuellt kan vägras, se 2 kap. 3 § BRL. Även om ni inte skulle bli medlemmar har ni förstås alltid möjlighet att sälja lägenheten.

    Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
    Med vänlig hälsning

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden