Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan två personer äga en bostadsrätt?

Vår mor har nyligen avlidit. Hon äger en bostadsrätt. Är det möjligt att både min syster och jag kan stå som ägare på lägenheten?

Rådgivarens svar

2017-09-25

Hej och tack för att du vänder dig till oss på JuridikTillAlla med din frågeställning!

Regler om bostadsrätter återfinns i bostadsrättslagen (BRL), se lagen här.

Det går absolut att två personer äger en bostadsrätt samtidigt. Det som händer då är helt enkelt att ni samäger andelarna i bostadsrättsföreningen. Ni blir däremot inte automatiskt medlemmar i bostadsrättsföreningen bara för att ni ärver andelarna i bostadsrättsföreningen (ärver lägenheten), utan för att bli medlemmar måste ni ansöka om medlemskap. Ansökning om medlemskap prövas av styrelsen i föreningen, se 2 kap. 1 § BRL. I praktiken är det inte mycket som kan hindra er från att bli medlemmar i bostadsrättsföreningen. Det är främst om bostadsrättsföreningen misstänker att ni inte kan betala årsavgift som medlemskap eventuellt kan vägras, se 2 kap. 3 § BRL. Även om ni inte skulle bli medlemmar har ni förstås alltid möjlighet att sälja lägenheten.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Med vänlig hälsning

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden