Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Kan man påverka hur föreningens gård ska skötas?

    Hej, Vi bor i en bostadsrättsförening som har en stor innergård. Varje sommar klipps alla buskar i föreningen, utom de utanför vårt sovrum. Detta leder till att insekter dels skapar små nät vid fönstret vilket gör att vi måste rengöra dem väldigt ofta, dels kan vi inte ha fönstret öppet pga kommer in kryp. Vad gäller här? Har vi rätt att påverka hur mycket buskarna klipps ner? Kan vi kräva att de ska klippas ner en viss höjd under vårt fönster? 

    Rådgivarens svar

    2019-08-14

    Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. 

    Vilka krav kan man ställa på föreningen gällande skötsel?

    Enligt bostadsrättslagen ska föreningen hålla lägenheten, huset och marken i gott skick enligt 7 kap 4 §. Om det uppstår hinder eller men i nyttjanderätten genom föreningens vållande kan man få rätt till ersättning om bristen beror på försummelse från föreningens sida (bostadsrättslagen 7 kap 4 § och 2 §). Ni kan alltså ställa vissa krav på föreningen om att hålla buskar i gott skick. Vad gäller höjden på dem kan ni argumentera för att en låg höjd krävs för att det ska anses vara i ”gott skick” och att en hög höjd/oklippt buske innebär hinder/men för er pga insekterna. Oftast är dock kraven för hinder/men mycket höga och det är därmed svårt att få ersättning på den grunden.

    Andra sätt att påverka

    Ett annat sätt att påverka är att ta upp detta som en punkt på föreningsstämman. Antingen att punkten enbart diskuteras som ett önskemål eller att ni vill att det skapas en tydlig rutin kring hur lågt under ett fönster som buskarna ska klippas för att i framtiden kunna luta er mot denna rutin om ni själva skulle vilja klippa ner buskarna.

    Sammanfattning

    Sammanfattningsvis så är föreningar fria att bestämma väldigt mycket själva och det är medlemmarna som är med och påverkar. Det finns dock vissa krav på underhåll från deras sida som man kan påpeka om man anser att det brister. Om man vill påverka hur föreningen styrs kan man t ex gå med i styrelsen eller ta upp punkter på föreningsstämmorna. Om ni önskar vidare hjälp med hur ni ska bemöta er styrelse i dessa frågor rekommenderar jag att ni tar kontakt med en av våra jurister på Familjens Jurist, länk till detta finner ni HÄR.

    Hoppas ni fått svar på er fråga. Hör av er om ni har fler frågor eller funderingar.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden