Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Kan man förbjuda folk att röka på balkongen?

    Om rökningen är så störande att det går att vistas på vår balkong på tredje våning ,utan stänga in oss inomhus för att undkomma en mycket besvärande röklukt . Vad kan vi göra rökningen påverkar vår nyttjanderätt.

    Rådgivarens svar

    2020-08-10

    Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en generell redogörelse följt av en rekommendation i hur du kan gå vidare med ditt ärende.

    Möjlighet för bostadsrättsföreningar att förbjuda rökning på balkongen

    Bostadsrättsföreningar kan inte införa regler som förbjuder rökning på balkongen. Frågan har prövats flertalet gånger i domstol, där rätten har kommit fram till att rökning är en företeelse som får accepteras. Däremot är man som boende i en bostadsrättsförening skyldig att inte utsätta sin omgivning för störningar som är skadliga för hälsan eller påverkar bostadsmiljön. Om en bostadsrättsinnehavare bryter mot detta kan hen förverka sin bostadsrätt och tvingas flytta. Det är emellertid osannolikt att tobaksrök skulle vara tillräckligt starkt skäl för detta. Om grannar däremot röker narkotikaklassade preparat kan detta vara skäl för förverkande. 

    Rekommendation

    Jag råder dig att tala med styrelsen i bostadsrättsföreningen om erat problem. Att införa ett förbud är mot bakgrund av ovan inte aktuellt, men att be styrelsen uppmärksamma rökare om problematiken och kanske erbjuda platser för rökning där röklukten inte når balkonger skulle kunna vara effektiva åtgärder.


     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden