Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Kan man få en hyresrätt fast man har en bostadsrätt?

    Hej min sambo står 1a i kön hos en hyresrätt som passar våran familj för att vi blivit 3 nu med en 7 månaders bebis, i kraven på bostadsförmedlingen kräver dem att man ska ha sålt bostadsrätt som vi bor i just nu för att man ska få hyresrätten. saken är att jag köpte denna bostadsrätt innan jag träffade min sambo och att den helt enkelt blivit för liten för oss 3 att bo i, Jag vill inte sälja min bostadsrätt just nu. Hur går det till har dem rätt att kräva detta ?

    Rådgivarens svar

    2020-10-10

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag redogör nedan för vad som gäller om man vill ansöka om ett hyreskontrakt samtidigt som man har en bostadsrätt. 

    Att ha en bostadsrätt och samtidigt ansöka om förstahandskontrakt för hyresrätt

    Det finns ingenting lagreglerat om att man inte får ha en bostadsrätt medan man bor i en hyresrätt, utan det är istället bostadsrättsföreningens stadgar respektive hyresvärdens villkor som reglerar detta. En hyresvärd kan uppställa som villkor att en person som ansöker om hyreskontrakt först måste sälja eventuell bostadsrätt. Både hyresvärdar och bostadsrättsföreningar brukar också uppställa under vilka förutsättningar och under hur lång tid en förstahandshyresgäst respektive bostadsrättsinnehavare får hyra ut sin lägenhet i andra hand. 

    Er situation

    Hyresvärden för den hyresrätt din sambo står i kö till har rätt att uppställa som krav att den som söker förstahandskontrakt först ska sälja eventuell bostadsrätt. Söker ni alltså förstahandskontraktet tillsammans så kan det vara en förutsättning att du först säljer din bostadsrätt för att ni ska bli beviljade förstahandskontraktet. Är det däremot din sambo som ensam söker om förstahandskontraktet, och hon inte äger del av bostadsrätten, så torde bostadsrätten inte innebära några problem. Om ni tänker er att ni ska hyra ut en av lägenheterna är det viktigt att först söka tillstånd om detta hos hyresvärden respektive bostadsrättsföreningen. 

    Avslutande rekommendation

    När man är sambo finns det flera saker som är bra att känna till, exempelvis vilka bodelningsregler som gäller vid en eventuell separation och även att sambor inte ärver varandra om någon av samborna skulle avlida. Hos Familjens Jurist kan du läsa mer om vad som kan vara bra att tänka på när man är sambo. Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Du är annars välkommen att kontakta någon av våra jurister för juridisk rådgivning eller återkomma till Fråga Juristen med en ny fråga! 

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden