Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan jag tvinga mitt ex att sälja vår lägenhet?

Äger till 50% en bostadsrätt tillsammans med min fd sambo. Lägenheten ligger ute till försäljning och avsikten är att vi löser lånen samt mäklarkostnader tillsammans och delar på överskottet. Min ex.sambo har fått bo kvar i lgh sedan förra våren och har betalat alla avgifter samt låneräntor. Han har förhalat en försäljning sedan 2019 trots att vi varit överens om försäljning.
Om försäljningen nu inte lyckas vill jag att han löser ut min andel. Han påstår sig inte ha ekonomiska möjligheter till det. Hur ska jag förfara?

Rådgivarens svar

2020-09-30

Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer först en generell redogörelse följt av ett svar på din fråga.

Samägande

Enligt 1 § samäganderättslagen är en sak som ägs av två personer att betecknas som samägd. Högsta domstolen har fastslagit att en bostadsrätt - som egentligen inte träffas av bestämmelserna i samäganderättslagen - ändå ska tillämpas i de väsentliga frågorna som rör bostadsrätter. 

Om två personer som samäger en sak, exempelvis en bostad, inte kommer överens om hur denna ska förvaltas eller skötas, kan tingsrätten efter ansökan besluta om att bostadsrätten ska säljas på offentlig auktion. 

Ett möjligt lindrigare sätt att hantera en situation där samägarna inte kommer överens är att ansöka hos tingsrätten om en god man som hjälper till med förvaltningen. 

Din situation

Du beskriver i din fråga att du och ditt ex samäger en bostadsrätt, men att ditt ex inte verkar vilja sälja bostadsrätten. Som ovan angett kan du dels ansöka om en god man som hjälper till med förvaltningen. Om detta inte känns effektivt nog kan du ansöka om att tingsrätten ska besluta om offentlig auktion.


 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden