Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Kan jag som hyresgäst neka mäklare m.m. tillträde?

    Goddagens,
    Jag hyr i dagsläget ett hus, fick idag veta av hyresvärden att han ska sälja huset och har redan bokat in en mäklare för värdering om 5dagar. Talar om för mig att jag måste vara hemma då och se till att huset är tillgängligt åt dom från kl 14 i 1,5h.

    Jag jobbar kl 13:45-00:00 och har två vaktiga hundar hemma, så dagen och tiden passar inte alls. Dessutom vill jag inte ha en främling rotandes runt bland mina saker och allra helst vill jag inte ha några foton på mina saker på nätet åt andra att se, för att det ska sälja bra åt dom och inte heller att dom ska ha visningar i min bostad medans jag ska försöka packa och flytta ut..
    Jag sa upp vårt avtal direkt och har nu till sista augusti på mig att flytta ut.
    Läst i lagarna och tolkar det som att när man ska ha in nya hyresgäster så måste jag låta dom få visa lägenheten osv. Men nu ska ju huset säljas, då kan jag neka dom att komma med mäklaren? Eller?

    Så jag undrar, kan jag neka dom att komma in innan jag flyttat ut?
    Kan jag neka dom att ta med mäklare hit för värdering, fotografering och visningar till den 30augusti (eller åtminstone tills jag fått ut alla möbler och städat av och ger medgivande)?

    Tack på förhand//

    Rådgivarens svar

    2020-05-10

    Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.

    Rätt till tillträde när lägenheten är ledig för uthyrning

    Skyldighet för en hyresgäst att visa lägenhet regleras i 12 kap. 26 § jordabalken. Hus som hyrs ut i sin helhet eller delvis innefattas även i bestämmelsen. I bestämmelsen anges att en hyresgäst är skyldig att visa lägenheten på lämplig tid när lägenheten är ledig för uthyrning.

    Rätt till tillträde när lägenhet ska säljas

    Ovan nämnda skyldighet gäller enbart när lägenheten ska hyras ut och inte när den ska säljas. En ägares rätt att få tillträde till lägenheten under hyresperioden gäller då enbart under vissa situationer, ex för att utföra förbättringsarbete och reparationer. Utöver detta så har hyresgästen i princip exklusiv rätt till lägenheten vilket innebär att hyresgästen inte har skyldighet att släppa in mäklare och ge tillträde för visningar utan kan istället neka tillträde. Vid försäljning av lägenhet ska en överenskommelse om tillträde för visning ske mellan hyresvärden och hyresgästen, och hyresgästen har då rätt att vägra visning.

    Er situation

    En hyresgäst har bara skyldighet att ge tillträde för visning m.m. i de fall lägenheten/huset ska fortsättas hyras ut. För det fall ett hus istället ska säljas så föreligger inte denna skyldighet. Hyresgästen och hyresvärden ska komma överens om tillträde för visning, och du som hyresgäst har alltså rätt att vägra tillträde tills det att du har flyttat ut om du skulle vilja det.

    Hoppas du känner att du fick svar på din fråga. Har du ytterligare funderingar är du välkommen att höra av dig igen till oss på Fråga Juristen.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden