Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan jag göra så att min pojkvän inte har rätt till halva lägenheten?

Hej!

Jag äger en bostadsrätt som jag inte har något lån på. Nu ska min pojkvän och jag köpa en lägenhet i Portugal tillsammans. Vi funderar på att belåna min nuvarande lägenhet för att kunna betala lägenheten i Portugal. Jag vill i så fall ha ett juridiskt papper på att min lägenhet tillhör mig och jag står som ensam ägare på den. Hur kan jag gå tillväga för att få ett sådant dokument där vi båda skriver på? Vad kostar det?
 

Rådgivarens svar

2020-08-27

Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en generell redogörelse följt av en rekommendation i hur du kan gå vidare med ditt ärende.

Samboegendom och enskild egendom

Enligt sambolagen utgör sådant som införskaffats av den ena eller båda samborna samboegendom om inköpet gjorts i syfte att båda samborna ska tillägna sig det. Det innebär att om den ena sambon betalar exempelvis en lägenhet tänkt för båda samborna att bo i utgör lägenheten samboegendom. Vid en eventuell separation har då den icke-betalande sambon som utgångspunkt rätt till halva lägenhetens värde. 

För att något ska utgöra enskild egendom - och därmed inte ingå i samboegendomen - kan ett samboavtal upprättas. Det innebär att samborna avtalar om att vissa saker, till exempel en bostadsrätt, inte ska ingå vid en bodelning. 

Din situation

Du beskriver i din fråga att du äger en bostadsrätt och att du vill avtala med din pojkvän om att du är ensam ägare. Jag tolkar det som att du vill göra detta så att du inte riskerar att betala din pojkvän hälften av lägenhetens värde ifall ert förhållande upphör. Detta kan du göra genom att skriva ett så kallat samboavtal. Detta kan du göra hos Familjens jurist. Antingen upprättar du ett dokument själv, eller så får du hjälp av en jurist med det. Av förklarliga skäl är priset för att få hjälp av en jurist högre än om du upprättar det på egen hand. 


 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden