Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan inneboende hindra försäljning av bostadsrätt?

Jag har hittat en lägenhet här i Spanien. Banken är varslade. Min bostadsrätt i Malmö har jag haft i 15 år.
Ett möblerat rum är uthyrt i den til 30 maj
Kan jag säga upp kontraktet av försäljngs skäl.? Om ja är det 3 månader som gäller,
Mvh
Linda Hedmark

Rådgivarens svar

2018-01-17

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Som jag förstår det undrar du om din inneboende på något sätt kan stoppa försäljningen av lägenheten eller om du bara kan säga upp hyresavtalet och sälja den. Reglerna som besvarar frågan finns i jordabalken (JB) som du hittar här. 

Besittningsskydd 

Inneboende saknar besittningsskydd då den uthyrda delen utgör en del av din bostad (JB 12:45 p. 3). Det betyder att de vanliga reglerna om uppsägning gäller. 

Uppsägning av hyresavtal 

Hyresavtal som ingåtts på bestämd tid (som ert) har olika uppsägningstid beroende på hur lång hyrestiden har varit. Vad som gäller stadgas i JB 12:4 st 2 p 1-3: 

1. En dag i förväg om hyrestiden är längst två veckor

2. En vecka i förväg om hyrestiden är mer än två veckor men längst tre månader 

3. Tre månader i förväg om hyrestiden är längre än tre månader och det är fråga om en bostadslägenhet. 

Hur lång uppsägningstiden är avgörs alltså av hur lång hyresperioden är. Men i ert fall verkar det som att det är tre månader som gäller. 

Sammanfattning och råd 

Det finns inget som hindrar dig från att säga upp hyresavtalet. Så länge du respekterar uppsägningstiden kan ingen rättstvist uppkomma och du kan sälja din lägenhet. 

Hoppas svaret har gett dig lite klarhet i situationen! Har du fler frågor är du mer än välkommen att använda vår tjänst igen. 

Mvh 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden